Innenriks

FpU-leder fikk Sandberg til å fortsette

MOT MIN VILJE: En brevlang sms fra Himanshu Gulati (Frp) overbeviste Per Sandberg om å ikke trekke sitt kandidatur som nestleder ved landsmøtet i mai.

I boken "Mot min vilje" skriver Per Sandberg om at han vurderte å trekke seg som kandidat til nestledervervet i Fremskrittspartiet.

"Baksetak"

På gruppestyremøtet i mai, kort tid før landsmøtet, ble uenighet knyttet til ansettelsen av en Frp-trainee, tatt opp.

"Det ble et basketak uten sidestykke, og jeg forlangte at Per Kristian Solbak og Ole Berget fra partiets stortingssekretariat skulle redegjøre overfor gruppestyret om hva som hadde foregått bak min rygg." skriver Sanberg i boken.

Nå var det nok

Prosessen dro ut og Sandberg var frustrert over at situasjonen i Troms påvirket beslutninger sentralt. Han gikk også til partileder Siv Jensen (Frp).

"Jeg forklarte Siv at nå var det nok, at jeg allerede hadde vært med i partiet et år lenger enn jeg selv ville, og så tillot man at dette skjedde like før valget. Hun ble forstyrret i sine forberedelser før landsmøtet, men det fikk så være." skriver Sandberg.

Han sendte en fellesmail til gruppestyret der han skrev at han trekker kandidaturet sitt som nestleder.

Gulati endret hans mening

Det var én person som fikk Per Sandberg til å ombestemme seg. FpU-leder Himanshu Gulati, som nå er statssekretær i justisdepartementet, overtalte Sandberg til å fortsette som nestleder.

Han sendte Per Sandberg en lang SMS, der han begrunnet hvorfor han ønsket at Sandberg skulle bli i toppledelsen.

"Det vi diskuterte i innvandrings/bærekraftutvalget i dag: det som bryter ned Norge, som gjorde at min far støttet FrP på 80-tallet, og som er viktigere for oss at vi får frem og gjør noe med. Vi trenge fortsatt noen som tør å si det han mener, ikke nikkedukker. Det er din fortjeneste ved at du tok det upopulære utspillet mot de blankpolerte i februar at vi er tilbake i den retningen vi er i dag."

Han skriver at han ikke fikk sove og ønsker å holde en støttetale til Sandberg, som han ser på som mer enn en nestleder, men også "et idol og en far". Han frykter at han og barna må flytte til India om 20-30 år for å kunne leve i et fritt demokrati, hvis Per Sandberg forlater politikken.

Til Dagsavisen skriver Gulati:

"Jeg ønsker ikke å kommentere hendelsen. Det var en veldig følelsesladd sms fra til Per i en spesiell situasjon."

Gulati holdt støttetalen, og Sandberg valgte å fortsette som nesteleder gjennom valgkampen. I høst varslet han imidlertid at han trekker seg ved neste landsmøte.

Les mer om Sandbergs bok i Dagsavisen i morgen.

Skjelte ut Siv Jensen på landsstyremøte

Per Sandberg skjelte ut Siv Jensen etter noter etter en debatt om Forsvarets nye flybaser på Fremskrittspartiets landsstyremøte i februar i fjor.

NTB

Sandberg følte seg sveket av sin partileder, skriver han i boka «Mot min vilje», som utkommer onsdag.

I boka forteller han i detalj om hvordan han opplevde at partilederen gikk bak ryggen hans i forbindelse med Sandbergs forslag om å plassere Forsvarets nye flybase på Ørlandet. Trass i at Jensen skal ha gitt Sandberg en klapp på skulderen for forslaget, brukte hun sin dobbeltstemme til å få det nedstemt, skriver Sandberg.

«Jeg var skikkelig forbanna, og sa det var siste gang hun gjorde noe sånt mot meg.»

Sandberg omtaler også Jensens andre lederperiode fra 2009 til 2013 som en «nedtur».

Etter det nedslående valgresultatet i 2009 og særlig etter 22. juli-tragedien viste partilederen «svakt lederskap», skriver Frp-nestlederen, som mener Siv har valgt en lederstil som ikke passer til partiet.

«Siv er meget opptatt av konsensus, hun vil ikke ha konflikter eller motsetninger. ... Som leder i et parti med sterke individualister som bare tenker på seg selv, går det ikke,» skriver Sandberg.

Samtidig fremholder han at da han og kona Line skulle finne en fadder for sønnen Jakob, valgte de Siv Jensen. «Siv stoler vi på 100 prosent», skriver Sandberg.

Mer fra Dagsavisen