Innenriks

Fikk innblikk i hverdagen

BRANNBEREDSKAP: Varselet om dårlig brannberedskap i Oslo har fått politikerne på banen. Nå varsler de endringer.

- Dette er noe vi må ta på det største alvor, sier varaordfører Libe Rieber-Mohn (Ap) til Dagsavisen.

I går besøkte hun de tillitsvalgte på hovedbrannstasjonen i Oslo, leder Olaf Lingjærde, nestleder Bjørnar Aronsen og hovedverneombud Ole André Olsvik, og fikk et innblikk i deres hverdag, og de utfordringene de står overfor.

Les også: Tar brannvarselet på alvor

Møtte politikere

Mandag var det leder av miljø- og samferdselskomiteen i Oslo bystyre, Marianne Borgen som besøkte de tillitsvalgte på hovedbrannstasjonen.

I går var det varaordførerens tur, og begge fikk et grundig innblikk i brannmannens hverdag, og ikke minst frustrasjoner. Ærlig og oppriktig fortalt av de tillitsvalgte, som selv kjenner problemene på kroppen.

- Disse gjør en viktig jobb og utsetter seg for en stor risiko i jobben. Disse er i en særstilling sammenlignet med andre typer kommunale oppgaver, og de har en viktig samfunnsnyttig oppgave. Vi vil følge etter, og finne ut hva som er den riktige virkeligheten i dette, noe vi også er blitt oppfordret til. Det er forskjellige oppfatninger i denne saken, sier Libe Rieber-Mohn.

Brannsjef Jon Myroldhaug skrev i et innlegg på brann- og redningsetatens nettside, etter det første innlegget og reportasjen, at Oslo har en bra beredskap, og at de ikke er enige i beskrivelsen til Jørgen Lie og hans kolleger.

Han har en annet oppfatning enn de på «gølvet».

Fulle biler

I dag er det plass til fem røykdykkere i en røykdykkerbil, men på utrykninger er ikke alle setene fylt opp - noe som går ut over beredskapen, forteller brannfolkene.

- Er det fem plasser, bør det være fem røykdykkere i bilen, og skiftene bør være bemannet på en god måte, sier Libe Rieber-Mohn.

- Hva kan dere konkret gjøre nå?

- Vi kan ta opp saken i bystyret, enten i komiteen, eller i førstkommende bystyremøte. Jeg tror at det kan være en god idé å sette kommunerevisjonen eller andre nøytrale instanser til å vurdere situasjonen, og virkelighetsbeskrivelsen, sier Libe Rieber-Mohn, og garanterer at saken vil bli fulgt opp.

Bekymring

- Det er grunn til bekymring ut ifra det brannfolkene forteller, sier Marianne Borgen (SV) til Dagsavisen, og legger til at det er to ulike oppfatninger av saken. En fra ledelsen, og en fra dem som er operative.

- Vi må komme til bunns i dette, og om det er nødvendig å øke kapasiteten i brannvesenet, så må byrådet ordne det, sier Borgen, som etterlyser ROS-analysen (risiko- og sårbarhetsanalyse) - som ble lovet ferdigstilt i fjor.

Etter at brannkonstabel Jørgen Lie i et innlegg på Dagsavisens debattsider nyemeninger.no, og i en artikkel i Dagsavisen, varslet om problemet, har saken tatt av. Nå håper de som jobber i operativ tjeneste at de ser resultater av varslingen og den store interessen rundt saken.

- Inntrykket er at politikerne tar dette seriøst, og at de skjønner at det er et problem. Dette er ikke sutring fra oss, men det er et problem som må løses, sier nestleder Bjørnar Aronsen i Oslo brannkorpsforening.

- Det er vi som er ute og slukker branner, og vet hvor problemene er, sier han videre. - Det som er rart er at brannsjefen i 2012 mente at vi var for få på jobb. Nå skal vi bli enda færre, og byen vokser. Og hvorfor bes det ikke om penger når han vet at det er tomme seter på alle brannbilene? Hadde brannsjefen bedt om penger, og fått nei, hadde det vært et politisk anliggende. Da hadde vi akseptert det, for da hadde politikerne tatt et valg. Men de har ikke fått det valget, sier klubbleder Olaf Lingjærde til Dagsavisen, som nå gir seg som leder, og overlater jobben til nestleder Aronsen.

tom.vestreng@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen