Innenriks

Feminismekrangel mellom SV og MDG

FEMINISTISK HØST: - SV må ikke tro de sitter på alle likestillingssvar, sier talskvinne for Miljøpartiet De Grønne.

- Jeg vil ikke ta æren fra SV som har stått på barrikadene for likestilling, men det betyr ikke at andre partier ikke har gjort det samme. SV må ikke tro at de sitter på svaret for hva som er rett politikk for å løse likestillingsoppgaver. At vi har andre løsninger, betyr ikke at vi ikke er for feminisme - tvert om, sier Hilde Opoku i MDG.

I feminismens tegn

Høsten skal stå i feminismens tegn og SV skal gjenreises med feminisme, sa SV-leder Audun Lysbakken til Dagsavisen i forrige uke.

Men MDG har allerede kommet Lysbakken i forkjøpet: I juli sa Opuko at partiet har et brennende ønske om å dra i gang en ny debatt om feminisme. Lysbakken mener imidlertid MDG har en lang vei å gå for å få troverdighet i spørsmål om likestilling. «Vi er enige med MDG i mye, men det er et sted hvor det er avstand: likestillingspolitikken. De vil ha kontantstøtte og oppheve sexkjøpsloven. MDG må utfordres og de må klargjøre hvor de står», sa Lysbakken i forrige uke. Det faller ikke i god jord:

- Selv om det ikke står i prinsipprogrammet vårt at vi er feministiske, har vi en lang feministisk historie. Vi er ikke et parti som oppsto i fjor. MDG ble dannet på bølgen av feminisme på 70-tallet. Likestilling og feminisme har vært en grunntanke i vårt parti fra starten av, sier Opoku.

Fleksibilitet

Hun reagerer på eksemplene Lysbakken bruker for å svekke MDGs likestillingstroverdighet:

- Det slår meg at vi kanskje går litt fort fram: Når det gjelder kontantstøtten, tar vi det nemlig for gitt at menn og kvinner går ut i arbeidslivet. Vi må tenke på generasjonen som kommer etter full barnehagedekning: Det kan hende man har lyst til å prioritere tida si annerledes, og vi mener det må være en fleksibilitet til å ta egne valg. Det er også feministisk politikk, sier Opoku.

I MDGs partiprogram foreslår man å ha kontantstøtte opp til fylte tre år, og at mor og far må dele kontantstøtten etter samme brøk som foreldrepermisjonen. Opuko stiller seg uforstående til at Lysbakken mener MDGs nei til sexkjøpsloven skal forstås som at partiet er dårlig på likestilling.

- I likhet med SV er vi opptatt av kvinners rettigheter og at kvinner ikke skal utsettes for kjøp og salg. Men det er en tvil i samfunnet om hvorvidt sexkjøpsloven er den beste måten å sikre det på. Nå har vi fått en rapport som viser en tendens til at vi går i riktig retning, og da må vi justere vår politikk etter det, sier Opoku.

marie.melgard@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen