Innenriks

Familie får ikke komme tilbake

Den afghanske barnefamilien Rahimi får ikke komme tilbake til Norge. Støttegruppa deres i Ål er skuffet og har bestemt seg for å anke tingrettens avgjørelse.

Familiens forsøk på å få opphevet vedtaket om utsendelse er tapt på alle punkter.

Støttegruppa har imidlertid i samråd med familien og familiens advokat, Jostein Løken, bestemt seg for å anke saken til lagmannsretten, opplyser Espen Karlsen, talsmann for Støttegruppa Familien Rahimi.

Familien flyktet fra et Taliban-kontrollert område i Uruzgan-provinsen og ble sendt fra Norge til Kabul i Afghanistan i januar i fjor.

Les også: Familien flyktet fra Taliban

– Har nettverk

Dommer Bjørn Askim i Oslo tingrett mener det ikke er grunn til å ta hensyn til at Utlendingsdirektoratet frarådet tilbakesendelse av barnefamilier til internflukt i Afghanistan 7. juli i fjor, tre dager etter at familien fikk endelig avslag. Rett og slett fordi:

– Retten har vurdert det slik at familien er ressurssterk og at klagerne heller ikke er uten nettverk, skriver Askim.

Mens de to minste barna i familien, Ahmad (6) og Fatema (11), hevder at de nesten bare snakker norsk, skriver tingrettsdommeren at de også behersker dari og dermed er tospråklige. At Fatema skal ha vært brukt som morens tolk i Norge begrunner dette.

– Trist, men …

Om at barna og familien lever under kummerlige forhold i et lite, kaldt og mørkt rom uten bad, vann, kjøkken og bare noen få timer strøm daglig, er trist for de involverte barna, skriver dommeren. Men: «situasjonen er trist for mange barn og i mange land sammenlignet med situasjonen for barn som lever i Norge. Dette faktum alene gir imidlertid ikke asylrettigheter. I så fall ville systemet bryte sammen.»

At familien skal ha vært tvunget til å gi penger, mat og transportere våpen for Taliban, og blitt bedt om å avstå barna til treningsleirer og selvmordsaksjoner, er i seg selv ikke nok til å kvalifisere til opphold, men «for øvrig på lik linje med andre landsbyboere.»

Mer fra Dagsavisen