Innenriks

EU støtter norsk karbonfangst

EU-kommisjonens president José Manuel Barroso lover at EU vil støtte Norges satsing på karbonfangst.

Foran en fullsatt sal under Utenriksdepartementets årlige europakonferanse, ga EU-kommisjonens president José Manuel Barroso sin fulle støtte til at Norge kan gi statsstøtte til prosjekter som skal utvikle teknologi for CO2-fangst.

– Disse prosjektene har en betydelig finansiell risiko og vil kreve statlig støtte. De norske prosjektene for karbonfangst virker veldig lovende. Norge kan regne med EU-kommisjonens fulle politiske støtte for å få disse prosjektene på beina, sa Barroso.

Dermed kunne Barroso berolige olje- og energiminister Åslaug Haga (Sp) som tidligere uttrykt bekymring for at EFTAs overvåkingsorgan ESA kunne velte tidsplanen for CO2-rensing på Mongstad, siden det har vært uklart om prosjektet har vært lovlig i forhold til EØS-avtalen.

EU-medlem i morgen

Barroso hadde i går møter med både statsminister Jens Stoltenberg og utenriksminister Jonas Gahr Støre, der klimautfordringene var hovedtema. EU-presidenten lovpriste Norges miljøengasjement og understreket hvor viktig Norge er for energitilførselen til Europa.

Under Europakonferansen fikk presidenten flere spørsmål om hvordan han ser på den massive EU-motstanden i Norge.

– Vi liker dere veldig godt. Hvis dere vil, kan dere bli medlem i morgen. Men jeg skal ikke blande meg inn i EU-debatten. Vi har full respekt for deres avgjørelse, sa Barosso, som understreket at EU har et svært godt forhold til Norge:

– Norge er allerede mer integrert i EU enn en del av EU-landene. Forskjellen er at dere ikke kan ta del i beslutningsprosessene. Men jeg skal som sagt ikke presse dere.

Pådriver i klimakampen

Under sitt innlegg la presidenten vekt på at EU viser lederskap i klimakampen.

– Ingen EU-land er mektige nok til å spille en avgjørende rolle internasjonalt, men samlet sett er EU en viktig pådriver i miljøforhandlingene. Fordi vi er store, utgjør vi i dag en forskjell.

Utenriksminister Gahr Støre ga presidenten til støtte.

– Vi hadde ikke fått på plass et veikart på Bali uten EU.

Gahr Støre tok også opp at Norges rolle som en av verdens største produsenter av gass og olje, er et dilemma i klimapolitikken.

– Fossilt brennstoff vil være den dominerende energikilden fram til 2030. Dette er ikke bare Norges dilemma, men hele verdens dilemma. Som olje- og gass produsent må Norge jobbe for at utslippene fra virksomheten er lavest mulig.

Tror EU vil nå målene

Barosso har stor tro på at EU-landene vil greie å redusere klimautslippene med 20 prosent innen 2020. Medlemslandene har også forpliktet seg til å fordoble andelen av fornybar energi. Fra salen fikk han spørsmål om ikke målene burde vært mer ambisiøse.

– Dere må huske at EU designer en politikk som er for 27 land som er veldig forskjellige. Noen har kommet veldig langt i å kutte CO2-utslippene, mens andre ligger bak. Men vi tror vi skal nå målene.

Mer fra Dagsavisen