Politikk

Erna ber Jens legge kort ene på bordet

Opposisjonen kaster hansken i 22. juli-debatten. Høyre-leder Erna Solberg vil ikke utelukke mistillitsforslag.

ARENDAL (Dagsavisen): - Jeg har hele tiden sagt at jeg ikke vil utelukke mistillitsforslag, sier Høyre-leder Erna Solberg til Dagsavisen.

Få dager etter at den knusende kritikken mot myndighetenes håndtering av terrorangrepet ble kjent var partilederne i går samlet til debatt om 22. juli-kommisjonens funn i Arendal.

Mens Arendalsuka bød på rene valgkampstemningen utendørs, med ballonger, boller og partiboder, var tonen en ganske annen inne i debattarenaen, hvor Høyre og Frp skjerpet kritikken mot regjeringen.

Mange feil

- Vi kan ikke starte arbeidet i Stortinget med verken å konkludere at vi skal ha mistillit, eller at vi ikke skal ha det. Derfor sier jeg at det er et åpent spørsmål, sier Erna Solberg.

Høyrelederen ser beskrivelser av store feil ved beredskapen i rapporten, svakheter som hun mener er så alvorlige at hun krever svar på hvor mye regjeringen visste om manglene.

- Har regjeringen visst om dette, har de hatt dette på sitt bord? Vi må vurdere mistillitsforslag ut fra summen av feilene, sier statsministerkandidaten.

«Må være ærlig»

28. august kommer Jens Stoltenberg til Stortinget for å redegjøre for hvordan regjeringen følger opp rapporten. Alex­andra Bech Gjørv og de andre medlemmene forslår blant annet 31 punkter om hvordan politi og sikkerhet må følges opp.

- Han må fortelle hvilken informasjon regjeringen har sittet på og hva regjeringen er ansvarlig for. De har ikke vært spesielt åpne, kanskje særlig når det gjelder hvordan pengene har vært brukt i PST. TV 2 viste jo at mesteparten av ekstrabevilgningen til PST faktisk har gått til livvakttjenesten og drift av bygget - og ikke terrorbekjempelse. Det burde regjeringen vært ærlige om, sier Solberg.

Manglende oppfølging

Solberg er også kritisk til at departementene ikke har fulgt opp sikkerhetsvedtak i regjeringskvartalet og stengt Grubbegata.

- Det er viktig at regjeringen forstår at det er de som er ansvarlige for at sakene som vedtas blir gjennomført og fulgt opp. Har du et ansvar i Fornyingsdepartementet for å sikre bygninger, så må du faktisk følge det opp, sier hun og retter et spark på leggen til Rigmor Aasrud.

Etter at kritikken mot regjeringen har vært forsiktig året etter terrorangrepet, som særlig rammet Arbeiderpartiet, er nå hansken kastet hos Høyre og Frp.

- Helheten i rapporten viser at vi var mye dårligere rustet mot terror enn det vi kunne ane. Det betyr at den politiske saken nå er på et helt annet plan. Det synes som om svikten har flere politiske forgreininger, sier Erna Solberg.

Verre enn ventet

Regjeringen har blitt møtt med svært harde ord fra kommisjonen om at myndighetene sviktet i å beskytte innbyggerne når det gjaldt som mest. Politiet får gjennomgå for manglende styring og effektivitet, for lang responstid og utdatert utstyr. Stoltenberg og justisminister Grete Faremo (Ap) har varslet full gjennomgang av politiet.

For statsminister Jens Stoltenberg var det urovekkende å se rapportens usminkede bilde av beredskapen da Breivik angrep.

- Jeg har fått et forsterket bilde av at flere ting gikk alvorlig galt og sviktet 22. juli i fjor. Det visste vi i fjor, men inntrykket har blitt forsterket av rapporten. Vi må gjøre noe med hele kulturen og forståelsen for risiko, sier han og understreker at det blir viktig å lære av feil som ble begått.

«Sviktet»

Frp-leder Siv Jensen har kritisert Jens Stoltenberg for ikke å innrømme feil. 28. august møter statsministeren på eget initiativ i Stortinget for å redegjøre for funnene og oppfølgingen av den knusende rapporten.

- Selv om Jens har vært gjennom tøffe tak fordi hans eget parti ble rammet må de andre partiene ta tak og ettergå hva som gikk galt. Myndighetene sviktet innbyggerne 22. juli. Det kan hende det blir en kontrollsak i Stortinget, det må vi se på, sier Siv Jensen.

SV-leder Audun Lysbakken slår nå ring om statsministeren og avviser kritikken fra opposisjonspartiene. Han sier til Dagsavisen at regjeringen nå raskt vil følge opp manglene som trekkes fram i rapporten.

- Det ville vært urimelig om Jens Stoltenberg skulle trukket seg og skapt politisk kaos i en situasjon hvor vi trenger å rydde opp, sier Lysbakken.

Han oppfordrer samtidig opposisjonen til å opptre ryddig i sin kritikk, og tror også de borgerlige partiene må erkjenne at dersom de hadde sittet med makten kunne de ikke ha unngått terrorangrepet.

I fjor ble Arendalsuka avlyst på grunn av 22. juli-angrepet. I år var håndteringen av angrepet hovedsaken.

Mer fra Dagsavisen