Innenriks

Enighet i kommuneoppgjøret

TARIFFOPPGJØR: Det blir ingen streik i kommunal sektor etter at det ble enighet på overtid.

– Det blir ikke streik, bekrefter mekler Reidun Wallevik mandag morgen.

– Jeg har lagt fram en skisse som partene har akseptert.

Forslaget KS og alle sammenslutningene på arbeidstakersiden anbefaler for sine medlemmer, har en ramme på 3,3 prosent. I denne rammen ligger noe ekstra tillegg til lærerne, blant annet for å kompensere noe for mindre lønnsutvikling.

Det er også enighet om en ny arbeidstidsavtale for lærerne. Den innebærer at lærerne skal være til stede på skolen 7,5 timer per dag i skoleåret.

Lærerne skal undervise samme antall timer som i dag og de samlede arbeidsoppgaver skal utføres innenfor samme årsverk som i dag. De skal bruke mer av tiden sin på oppgaver de selv mener er til beste for elevene. Der de fysiske arbeidsforholdene er tilfredsstillende, skal lærerne bruke mer av arbeidstiden sin på skolen.

– Denne tiden skal skjermes, slik at det blir mer tid til lærernes for- og etterarbeid og til samarbeid, understreker Unios forhandlingsleder Ragnhild Lied.

Arbeidsårets lengde skal forhandles lokalt med utgangspunkt i elevenes skoleår slik det er i dag, sier Lied og legger klar vekt på at det skal forhandles.

Komplisert

– Dette har utvilsom vært av de mest kompliserte forhandlinger jeg har deltatt i gjennom de 20 årene jeg har vært med på dette. I tillegg til ny hovedtariffavtale, som vanligvis pleier å være mer enn vanskelig nok, har vi forhandlet både om ny hovedavtale, nytt lønnssystem og ny arbeidstidsavtale med lærerne. Derfor er jeg særdeles glad for at vi er kommet i mål uten konflikt, sier Per Kristian Sundnes, forhandlingsleder i kommunesektorens organisasjon KS.

Sundnes er minst fornøyd med det de er kommet fram til når det gjelder lærernes arbeidstid.

– Men vi har fått tydelige tilbakemeldinger fra våre medlemmer om at det aller viktigste å få på plass, var mer daglig tilstedeværelse på skolen. Det har vi fått gjennomslag for, og det er vi godt fornøyd med. Dette gir arbeidsgiver en nødvendig forutsigbarhet til å kunne planlegge for samarbeid og skoleutvikling. Vi er sikre på at dette vil bidra til en god utvikling i norsk skole, sier Sundnes.

Konstruktiv prosess

Han berømmer forhandlerne for å ha vist tydelig vilje til å unngå en konflikt. Han gir også ros til mekler Reidun Wallevik for å ha loset partene gjennom meklingen på en ryddig og profesjonell måte.

– Det har vært tøffe og seige forhandlinger, men vi har hele tiden hatt en god og konstruktiv prosess, som vi tok med oss inn i meklingen. Jeg tror alle til slutt var innforstått med at meklerens forslag var så langt det var mulig å strekke seg for alle parter, sier Sundnes.

Tre skoleforbund varsler streik

Tre skoleorganisasjoner sier nei til Riksmeglerens skisse i kommuneoppgjøret. Det kan bli streik om to uker eller til høsten.

Norsk Lektorlag og de to LO-tilknyttede skoleforbundene Musikernes Fellesorganisasjon og Skolenes Landsforbund sier alle ifølge VG nei til oppgjøret og kan ta ut medlemmer i streik.

– Vi har ikke anbefalt skissen, i stor grad fordi vi mener arbeidstidsavtalen ikke er god nok. KS har over år presset på og sørget for at arbeidstidsavtalen gradvis blir dårligere, sier lederen i Norges Lektorlag Gro Elisabeth Paulsen.

Ingen av de tre forbundene er krystallklare når det gjelder om de vil gå ut i skolestreik når skolene går ut i ferie.

– Ett alternativ er å ta ut noen få nå og så ta en større streik til høsten, sier Paulsen.

Utdanningsforbundets leder i Rogaland, Gunn Reidun Tednes Aaserød, og klubbleder ved St. Svithun ungdomsskole i Stavanger, Marit Øvrebø, er også sterkt kritisk til avtalen Utdanningsforbundet har inngått med kommunene. Når avtalen går til uravstemning blant medlemmene er de sikre på at det blir nei. I så fall kan det bli det streik til høsten, ifølge fylkesleder Aaserød.

– Jeg føler at her tråkker de på oss. Vi er folk med høy utdanning, men de gir blanke, sier Øvrebø til NRK.

Øvrebø er særlig kritisk til punktet i avtalen om at lærere nå må være til stede på skolen 7,5 timer per dag i skoleåret. (NTB)

Fortsatt uavklart i Oslo kommune

Meklingen i Oslo kommune fortsetter på overtid mandag formiddag.

Meklingsfristen var egentlig ved midnatt søndag, men partene ble tidlig natt til mandag enige om å ta en pause til mandag formiddag.

Klokken 10 møttes Oslo kommune, YS og LO til nye samtaler på hotell Royal Christiania. Også Unio Oslo og Akademikerne er med på forhandlingene.

Ingenting tyder foreløpig på en snarlig løsning. Blir det streik vil den tidligst tre i kraft fra tirsdag morgen. (NTB)

Mer fra Dagsavisen