Innenriks

Eneste venstremann som sier nei til EUs finanstilsyn

André Skjelstad går imot Venstres stortingsgruppe, og stemmer nei til norsk tilknytning til EUs finanstilsyn. Flere politikere ber om å få stemme etter egen overbevisning.

– Jeg føler meg fri til å stemme etter min egen samvittighet, og jeg har varslet stortingsgruppa om hva jeg skal stemme. Det står ikke noe om saken i vårt partiprogram, og da er det heller ikke naturlig for meg å stemme for norsk tilknytning til EUs finanstilsyn, sier André Skjelstad til Dagsavisen.

13. juni skal Stortinget stemme over den største suverenitetsoverføringen til EU siden EØS-avtalen ble vedtatt i 1992, nemlig at Norge slutter seg til EUs finanstilsyn. Stikk i strid med sitt eget parti, skal Skjelstad stemme nei.

Les også: - Vi utfordrer Grunnloven

Ingen partipisk

Skjelstad mener forslaget er problematisk både av hensyn til grunnlovsbestemmelsene, men stemmer også nei fordi han mener Norge har et godt nok finanstilsyn i dag.

– Det er forståelig at EU trenger å stramme inn på sitt finanstilsyn, men jeg mener vi har gode nok ordninger i Norge i dag. Jeg klarer ikke se grunnlaget for at vi skal si ja til dette, sier Skjelstad.

– Det er ikke sånn at Venstre vil svinge partipisken når voteringen kommer?

– Vi har ikke sånt i Venstre, sier Skjelstad.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

3/4 flertall

Forslaget er en så stor inngripen i norsk suverenitet at det skal behandles etter grunnlovens paragraf 115. For at vedtaket skal være gyldig, må det være et 3/4 flertall i Stortinget.

Skjelstad er ikke alene om å si nei. Det samme gjør også KrF, Senterpartiet og SV. Det er likevel ikke nok til å stanse forslaget siden de tre største partiene, Høyre, Ap og Frp, har bundet sine grupper til å stemme for.

Enkelte Frp-ere har imidlertid tatt til orde for å få stemme fritt i denne saken: Christian Tybring-Gjedde og tre andre Frp-ere sier i Nationen at de mener de bør fristilles.

– Jeg mener denne saken fortjener en grundigere konsekvensanalyse. Det dukker stadig opp flere innsigelser, og disse bør Stortinget drøfte, argumenterer Tybring- Gjedde.

Les også: Tror EU vil ta mer makt over Norge

Utsettelse

Finanskomiteen avga i går sin innstilling i saken, og etter planen blir voteringen 13. juni. Senterpartiet har ved tre anledninger fremmet forslag om å få saken utsatt, men de har ikke fått flertall.

Liv Signe Navarsete har nå sendt brev til Stortingets presidentskap og bedt om innsyn i all korrespondanse mellom EU og finansminister Siv Jensen i forkant av regjeringens forslag.

– For at hver stortingsrepresentant må gjøre en selvstendig vurdering i denne saken, må de få innsyn i hva regjeringen foreslo og hvilke motargumenter EU la fram. Vi mangler svar på store spørsmål, sier hun.

Hun peker på at Jensen også har forsikret om at Norge ikke skulle avgi suverenitet i dette spørsmålet, noe vi nå er i ferd med å gjøre.

– Regjeringen hevder at det ikke er mulig å finne en annen løsning med EU. Det er merkelig all den tid Siv Jensen våren 2014 sa at man hadde lagt fram forslag til løsninger for EU som sikrer norsk kontroll over Finanstilsynet, sier Navarsete.

Les også: Endrer ikke grunnloven om EU

Mer fra Dagsavisen