Innenriks

«Drukner» i e-poster

VIL SKJERMES: Stortingspolitikere har bedt bloggeren Susanne Kaluza om å fjerne e-postadressene deres fra et blogginnlegg, fordi de får så mange mailer fra sinte velgere.

- Dersom politikerne tror @stortinget.no er en privat mailadresse, tar de feil. At de får hundrevis at engasjerte e-poster fra folk som de må svare på, er en del av det vi betaler dem for, det er jobben deres som folkevalgte, sier Susanne Kaluza, som ikke har noen planer om å fjerne politikernes e-postadresser fra sin blogg før de eventuelt snur i saken.

Blogginnlegg

Da Høyre, KrF og Frp under regjeringssonderingene ble enige om at fastleger skal kunne reservere seg mot å henvise til abort, ble Kaluza opprørt og engasjert.

Hun har skrevet flere blogginnlegg og omtalt hvordan dette vil påvirke kvinners liv, spesielt på steder der de ikke kan velge og vrake mellom fastleger.

- Jeg har fått mailer med mange historier fra kvinner som forteller om vanskelige møter med leger som allerede i dag vegrer seg for å henvise dem videre til abort. Det er ikke så enkelt å ringe et legekontor for en gravid 17-åring og si til legesekretæren at dette gjelder abort, så jeg skal ikke ha time hos min vanlige fastlege, men hos en annen ved kontoret, forklarer Kaluza.

Skjønt poenget

Flere politikere skriver til henne at de har fått flere hundre e-poster om reservasjonsretten, som de må bruke mye tid på å slette, og de legger til at de har skjønt poenget nå.

- Deretter ber de meg om å fjerne mailadressen deres fra bloggen min. Men selv om jeg har medfølelse med politikerne som må svare på og slette e-post etter e-post fra opprørte velgere, er medfølelsen min større med kvinnene som faktisk rammes av denne utvidede reservasjonsretten, sier hun.

Hun mener abortloven var den nest viktigste loven for kvinners frihet i Norge, etter stemmeretten.

- Det tok våre mødre, bestemødre og oldemødre generasjoner å kjempe fram denne loven, da er det ikke noe man kan endre på ved en forskriftsendring, som noen er blitt enige om på bakrommet. Det går bare ikke an!

Besvarer e-postene

Venstre-leder Trine Skei Grande har fått flere hundre e-poster etter aksjonen. Selv om Venstre er imot reservasjonsretten, mener hun det er hennes plikt som folkevalgt å lese og besvare dem.

- Jeg har svart på alle som jeg har fått, det gjør jeg stort sett alltid med alle mailer, sier Grande.

Hun synes det var litt bortkastet at de fikk mailer, siden de er imot forslaget, men setter likevel pris på engasjementet.

- Uansett er det ikke jobben vår å fortelle velgerne våre at de er plagsomme, Vi er lett tilgjengelige som folkevalgte i Norge, og det skal vi være. Selv i land der folkevalgte er lite tilgjengelige, er det å sende en mail til sin representant en klar rett for enhver velger, understreker Grande.

- Vi synes ikke at vi skal prøve å unndra oss andres meninger fordi vi kan mene at det som velgerne er opptatt av er plagsomt. Det er de som har gitt oss jobben, det er vår plikt å være lydhøre, sier Grande.

Svarer ikke

Høyrepolitiker Nikolai Astrup er en av dem som har mottatt flere hundre e-poster. Men han svarer ikke på dem, fordi han ikke anser dem som en personlig henvendelse.

- Folk står fritt til å henvende seg til politikere, men denne typen massehenvendelser kan virke mot sin hensikt. Nå er det også satt i gang en motaksjon som vi får e-poster fra, og jeg har nok mottatt like mange fra begge sider etter hvert, forklarer Astrup.

Han mener problemet er at mailboksen fylles opp, og at dette går ut over alle de andre mer personlige henvendelsene han gjerne vil besvare.

- Jeg er opptatt av at folk skal kunne henvende seg direkte til politikere, og jeg gjør mitt ytterste for å svare. Men jeg gjør et unntak for denne typen der teksten er lik, og opplever ikke dette som en personlig henvendelse. Hadde det ikke vært en aksjon så hadde de fått svar.

else.gro.ommundsen@dagsavisen.no

Reservasjonsretten

Leger har reservasjonsrett mot å utføre abort, en rett de har hatt siden 1975.

Under sonderingene i Nydalen motsatte Venstre seg å gi fastleger rett til å reservere seg mot å henvise til abort. Dermed fikk KrF dette inn som et særpunkt i samarbeidsavtalen med de blåblå.

Helse- og omsorgsdepartementet sendte i 2011 ut et rundskriv til fastlegene som i praksis innebar at henvisning til abort ikke ble ansett som medvirkning til abort, og derfor ikke kvalifiserte til fritak.

Kilde: Retriever

Mer fra Dagsavisen