Innenriks

Dette foreslår de

22. juli-kommisjonen foreslår en lang rekke tiltak som skal gjøre samfunnet bedre rustet til et nytt mulig terrorangrep.

Da 22. juli-kommisjonen i går la fram sin rapport var det med en rekke ulike punkter for tiltak som bør forbedres for at norske myndigheter skal være best mulig forberedt på et nytt terrorangrep.

Som et eksempel på den type forslag som ble lagt fram av kommisjonen i går finner man et forslag om å forby terrortrening og et forslag om å forby halvautomatiske våpen.

Politiendringer

En av de etatene som får skarpest kritikk i 22. juli-kommisjonens rapport er politietaten, som får skarp kritikk både på strategisk og operativt nivå. Derfor foreslår kommisjonen en rekke tiltak som skal gjøre politiet bedre rustet til et lignende angrep i framtida.

* * Kommisjonen mener flere politifolk som ikke er medlemmer av utrykningsenheter må få noe av den samme trening som disse enhetene.

* * Operasjonssentralene må få større ressurser slik at de ikke blir overbelastet når store operasjoner blir nødvendige.

* * Planene om et felles senter for beredskapsressursene i Oslo må bli realisert, mener kommisjonen.

Samtidig fastslår kommisjonen at man bør treffe tiltak som kan skape en mer «robust» politihelikoptertjeneste i Oslo-området. Samtidig må alle være klar over hvilken rolle og kapasitet dette helikopteret skal ha når det oppstår skarpe situasjoner, skriver kommisjonen i sine anbefalinger.

Også Forsvaret må stille sine helikopterressurser til rådighet fastslår kommisjonen: «Rask og effektiv helikopterstøtte til politiet i forbindelse med terrorbekjempelse på norsk jord bør bli en dimensjonerende oppgave for Forsvaret. Det bør vurderes om Forsvaret skal ha ytterligere støtteoppgaver til politiet ved terrorangrep.», skriver kommisjonen.

Flere sikkerhetsmøter

I tillegg foreslår kommisjonen at det må være en større møteaktivitet for Regjeringens sikkerhetsutvalg og Kriserådet gjennom flere samlede møter for å orientere seg om eventuelle trusler mot landets sikkerhet. Samtidig foreslår kommisjonen at sjefene for Politiets sikkerhetstjeneste, etterretningstjenesten, Nasjonal Sikkerhetsmyndighet og Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap også skal være med på disse jevnlige møtene. I tillegg slår man fast følgende:

* «Det må etableres gradert samband og rutiner for rask informasjonsflyt til, fra og mellom departementene og deres underliggende etater, også under kriser.»

* «Ved eventuelle framtidige angrep og alvorlige trusler må planverk benyttes på alle nivåer. Bruk av planverk må øves jevnlig, både nasjonalt og lokalt. Realistiske redningsaksjoner og håndtering av evakuerte og pårørende bør inngå i øvelsene.»

Redningsendring

Noe av det som også har kommet fram er at helsepersonell til å begynne med ikke fikk komme fram til Utøya fordi området ikke var klarert av politiet. Kommisjonen ber om at disse reglene skal revurderes. Samtidig foreslår de følgende:

* «Taushetsbestemmelsene i helsepersonelloven bør gjennomgås for å sikre at politiet og pårørende kan få nødvendig informasjon i katastrofesituasjoner.»

Også PST må gjøre endringer etter rapporten, mener kommisjonen.

* «Det eksisterende regelverket for når inngripende metoder som ransaking og avlytting er tillatt, bør få sin parallell i et regelverk for PSTs antiterrorarbeid i det digitale rom.»

* PST og etterretningstjenesten må samarbeide mer med blant annet det ordinære politiet, skriver kommisjonen.

Mer fra Dagsavisen