Innenriks

Derfor stikker Sp-krisen dypere

KRISE I SP: Personkonfliktene rir Senterpartiet som en mare. Men partiet rammes samtidig av en dypere krise. Etter åtte år i regjering legger fortsatt folk ned gårdene og flytter fra distriktene. - Ledelsen må gjenreise tilliten til partiet, sier Per Olaf Lundteigen (Sp).

Mandag avgjøres den kvasseste personstriden i Senterpartiet på et ekstraordinært landsmøte i Lillestrøm. Senterpartiet mistet regjeringsmakten i høst etter å ha gjort sitt dårligste stortingsvalg noensinne - med 5,5 prosents oppslutning.

Siden har debatten rast internt om hva som gikk galt. I Sps egen «havarikommisjon» ble samarbeidsproblemene i ledelsen pekt på som en av årsakene til valgnederlaget. Etter massivt press - blant annet fra Ola Borten Moes leir - valgte Navarsete å trekke seg. Nå står kampen om det øverste nestledervervet mellom Ola Borten Moe og Anne Beathe Tvinnereim.

Stille i fjøset

Men det er ikke bare personstridene som har ført Senterpartiet ut i uføre. Politisk gjennomgår partiet en krise som kanskje er mer alvorlig enn kranglingen som splitter partiet i to.

Det gamle bondepartiet har hatt en nedgang i antall velgere de siste tiårene. Samtidig som partiet har sittet med makten i både kommunaldepartementet og landbruksdepartementet har fraflyttingen fra bygdene og nedleggingen av gårdsbruk fortsatt.

Siden 1989 har 36.000 flyttet fra bygdene (små kommuner med under 5.000 innbyggere) ifølge Statistisk sentralbyrå (se graf).

I samme periode er 56.000 gårdsbruk lagt ned, ifølge SSB.

De siste 25 årene har fraflyttingen fra distriktene økt med 38,7 prosent, og Senterpartiet har mistet titusener av velgere.

- Det er mange sterke krefter som drar i motsatt retning på mange av de områdene vi er opptatt av. De samme kreftene undergraver også grasrota vår, sier nestlederkandidat Anne Beate Tvinnereim til Dagsavisen.

Drømmer om bygda

Men kanskje finnes det et stort potensial for Senterpartiet dersom de klarer å nå fram ut til velgere som ikke bor på bygda - men drømmer om et liv på landet?

Seniorforskar ved Møreforskning Gro Marit Grimsrud bekrefter at folk flytter fra distriktene mot byene. Men drømmen om å flytte på landet lever i aller høyeste grad.

- Men det virker mer som om det er en drøm, ikke en realitet. Folk svarer gjerne at de vil bo på landet, men de flytter ikke dit, sier Grimsrud.

Valgforsker ved NTNU Toril Aalberg mener det er tunge prosesser som jobber mot Sp. Men at det flere måter å angripe denne utfordringen på.

- En må kunne appellere til de som tradisjonelt har vært Sp-velgere, samtidig til nye velgere. Mange drømmer om et liv på landet, og dette er også et tydelig perspektiv i Sps ideologi. Det å kjøre fram disse verdiene er viktig, sier hun.

- Må ta selvkritikk

Stortingsrepresentant Per Olaf Lundteigen (Sp) er dypt bekymret over at velgerne har mistet tilliten til partiet. Det etter at den negative utviklingen for landbruket fortsatte, selv om Trygve Slagsvold Vedum styrte landbruksdepartementet. Han er bekymret for matsikkerheten og ber partiet gå i seg selv.

Det samme gjelder oljepolitikken nestleder Ola Borten Moe styrte - som på flere områder Lundteigen mener var motstridende med Sps grønne miljøbudskap.

- Vi må gjenreise tilliten til partiet, sier Lundteigen og fyrer av en kraftsalve mot toppene i partiet:

- Ledelsen må ta selvkritikk, både for ikke å ta matvaresikkerheten på alvor, og for å ha ført en oljepolitikk som er alt annen enn grønn.

Han har vært tydelig på at han ikke vil ha med Ola Borten Moe videre som nestleder - likevel understreker han at partiets problem først og fremst er politisk, og ikke knyttet til personer.

Grønne velgere

Ifølge Senterpartiets «havarikommisjon» finner vi de svakeste Sp-fylkene rundt Oslofjorden, etter stortingsvalget 2013. Tvinnereim ser ingen grunn til at det skal fortsette, og mener velgerpotensial er massivt blant grønne velgere.

- Det er nødvendig å organisere oss på en smartere måte for å sikre livskraftige samfunn utenfor storbyen. Det vil også være god miljøpolitikk, sier hun og påpeker at det i området rundt Oslo er det store problemer med samferdsel.

- Hadde det vært flere relevante arbeidsplasser, også for akademikere på steder som Enebakk, Ski og Lørenskog hadde vi ikke trengt å bruke ekstreme summer på nye samferdselsløsninger. Hvorfor kan man ikke flytte et direktorat til Nittedal for eksempel?

Nordland var også blant de svake fylkene til Senterpartiet dette valget, men blant de 20 beste kommunene på landsbasis er hjemkommunen til Janne Sjelmo Nordås, som også kjemper om nestlederverv på mandag. Hun mener det er alvorlig at færre driver med landbruk, med tanke på matberedskap.

Nordås mener det er viktig å breie ut, men samtidig ha blikket festet mot målet om gode lokalsamfunn.

- Lokalsamfunn finner vi i byene også. Det å ha nærhet til tjenestene, et godt kulturliv, god beredskap og næringspolitikk er viktig uansett, sier hun.

- Krever hardt arbeid

Nestleder Ola Borten Moe påpeker at trendene i distriktene og landbruket ikke er nye.

- Denne trenden er ikke ny, men egentlig en vedvarende utvikling gjennom hele partiets levetid, sier Moe og legger til:

- Så man skal være forsiktig med å forlenge trenden og sidestille det med partiets oppslutning. Jeg tror vi må ta utgangspunkt i de sakene vi kan best og har høyest troverdighet på: distrikt, landbruk, lokal velferd, selvråderett og bærekraftig ressursforvaltning. Så må vi bygge på dem og bredde ut partiet derfra. Det krever hardt arbeide over tid og en ledelse med trygghet og romslighet slik at nødvendige prosesser skjer, mener Borten Moe.

samfunn@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen