Nyheter

- Carl gir Raymond tøffere match

Carl I. Hagen mener 22. juli-massakren var årsaken til at Frp ikke vant Oslo i 2011. Hagen gir Raymond Johansen en tøffere kamp, mener valgforskere.

Nå vil Carl I. Hagen (70) gi Aps ordførerkandidat Raymond Johansen kamp om innføring av eiendomsskatten i Oslo, sa han til Dagsavisen i går kveld.

Da ble partinestoren gjenvalgt, med 47 mot 38 stemmer, i en nervepirrende kampvotering.

Hagen ble vraket av Oslo Frps nominasjonskomité. Det fikk flere bydelslag til å reagere. «Uverdig og trist, sa flere Frp-politikere til Dagbladet denne uka. Bydelslagene Gamle Oslo, Aker, Bjerke og Grünerløkka ønsket Hagen tilbake som nummer én.

Camilla Wilhelmsen var opprinnelig innstilt som partiets førstekandidat. Carl I. Hagen var nummer tre på partiets liste.

- Du hadde ikke suksess ved det forrige kommunevalget. Hva skal du gjøre denne gangen?

- 2011 var et unntaksår i norsk politikk da 22. juli-massakren skjedde. Nå er vi tilbake til normalen, sa Hagen til Dagsavisen.

- Raymond, det blir ikke så enkelt som du hadde tenkt, sa en offensiv Carl I. Hagen i seierstalen.

 

Stikk til motstandere

Det var en nervepirrende kamp før resultatet ble klart.

- Jeg vil gratulere regjeringen med at de har fjernet stillingsvernet og 70-årsgrensen og hevet det til 72 år. For i Fremskrittspartiet fjerner vi ikke folk fordi de har blitt gamle, sa Carl I. Hagen til en fullsatt sal, med klar henvisning til sin egen alder - og kritikere som hevder at tida har gått fra partinestoren.

Ifølge Hagen kan han tenke seg å fortsette i én til to perioder.

 

- Risiko å gi Hagen fyken

Valgforsker Frank Aarebrot ved Institutt for sammenlignende politikk ved Universitetet i Bergen mener det er risikofylt for Frp å behandle Carl I. Hagen dårlig:

- Man kan si at Frp til tider har behandlet Carl I. Hagen stygt. Hagen er den levende påminnelsen om et parti som hadde 33 prosent, men som nå har 10 prosent på gallupen, sier Aarebrot til Dagsavisen.

Aarebrot tror partiet måtte ha regnet med bråk dersom Hagen ble kastet.

- Noen har stemt på ham av gammelt vennskap, andre fordi de er redde for skadevirkningene, sier Aarebrot.

Et tap for Hagen ville gi et friskere bind 3 i biografien om norsk politikks ringrev, mener valgforskeren.

Disse kommer ikke før om 20 år, sa Carl I. Hagen selv til mediene i går kveld.

 

- Færre flyktninger

Frp blir stadig likere Høyre, mener valgforsker Anders Todal Jenssen ved NTNU. Carl I. Hagen markerer derimot et tydelig alternativ.

- Fremskrittspartiet i regjering blir gradvis mer likt Høyre og skifter sosial base. Der er det ikke plass til Carl I. Hagen, sier Todal Jenssen.

- Dersom man vraker Carl I. Hagen, vil det gjøre livet lettere for Arbeiderpartiet i kommunevalget i 2015. Carl I. Hagen matcher kampen mot Raymond Johansen på en annen måte enn en bredere Frp-er ville gjøre, sier Todal Jenssen.

Til det sier den tidligere partilederen:

- Camilla Wilhelmsen (motkandidat, journ.anm.) er flink, men hun er ny. Jeg har mer erfaring, er bedre kjent og jeg har en mer direkte tale, sa Hagen.

Han mener følgende om kampen mot Raymond Johansen:

- Ap skryter av hva de skal få til. Men de sier ikke noe om hvordan de skal få det til, sa Hagen, og mener gjeninnføring av eiendomsskatt ikke vil være tilstrekkelig.

Frp-politikeren nevnte konkurranseutsetting av eldreomsorg og barnehager som kampsaker i Oslo.

- Antallet flyktninger til Oslo skal ned, sa partiveteranen til salen.

Slagordet «Pass deg, Raymond» ble ropt under valgmøtet.

- Er du en som tydeligere vil markere forskjellen fra Høyre?

- Jeg håper det. Høyre er både konkurrent og partner, sa Hagen.

 

- Står sterkere

Todal Jenssen viser til at to av de fire bydelslagene som støttet Carl I. Hagen på førsteplass, er bydelslag fra Groruddalen (Alna og Bjerke).

- Uten Carl I. Hagen står Frp svakere mot arbeiderklassevelgerne, sier valgforskeren, og mener populistfløyen også står sterkere under Hagen.

- For dem som følger nøye med, er forskjellen mellom partiene store. For sofavelgerne er engasjementet ofte lavt og kunnskapsnivået det samme. Da vil det være en risiko hvis partialternativene framstår for like, sier Todal Jenssen.

Valgforskeren mener valget får konsekvenser for regjeringspartiets videre politiske utvikling.

- Det er spennende. Det er farlig for Frp å bli for lik sine politiske naboer, særlig hvis disse er større enn dem selv. Gravitasjonsloven sier at velgerne da går til det store partiet, sier Todal Jenssen.

Mer fra Dagsavisen