Innenriks

Bertheussen slo tilbake mot bruk av gamle dommer

Laila Anita Bertheussen åpnet rettsdagen torsdag med sterk kritikk mot aktoratet og PST for å ha lagt fram gamle dommer mot henne i den pågående rettssaken.

Av: Dag Kjørholt 

– Jeg tilsto alt og skammet meg voldsomt. De prøver på karakterdrap igjen og igjen. Jeg kjenner sannheten, og jeg vet hvem jeg er. Jeg fortjente straffen jeg fikk, jeg visste det jeg gjorde var feil, og jeg ba om hjelp, sa tiltalte i et forberedt innlegg, med samboer Tor Mikkel Wara sittende rett bak i sal 250 i Oslo tingrett.

Onsdag trakk statsadvokat Marit Formo fram tre tidligere dommer tiltalte fikk på 80-tallet, to betingede og en ubetinget. Dommene er tatt med i dokumentasjonen, men aktor sa at selve dommene ikke er så vesentlige.

Tiltaltes personlighet

Formo ønsket imidlertid å lese opp fra den siste dommen fra Oslo byrett i 1989. Da ble Bertheussen dømt til 120 dagers fengsel med to års prøvetid for tyveri, bedrageri og dokumentforfalskning.

– Vi mener to avsnitt i den siste dommen kan ha en viss betydning for å vurdere tiltaltes atferdsmønster senere, sa Formo om utdraget som beskriver tiltaltes personlighet fra 6-årsalderen til hun ble dømt.

«I erklæringen har den sakkyndige uttalt at det negative atferdsmønster tiltalte utviklet gjennom mange år, etter hvert har fått karakter av et tvangstrekk. Hans oppgave er å gi tiltalte tro på at det nytter å endre seg og at det er mulig å kanalisere behovet for spenning og innhold i tilværelsen i mer konstruktive retninger», leste aktor blant annet.

Psykologen mente utviklingen til Bertheussen var god på dette tidspunktet.

– Jeg var som et barn. jeg hadde tilbakefall, men ga aldri opp håpet om å bli en bedre utgave av meg selv, sa Bertheussen torsdag.

Hun hevdet Formo hadde bidratt til at dommene ble lekket til pressen.

– Lekkasjene gjorde skikkelig vondt. Mine barn og min kjæreste kjente ikke til dette. Jeg er tøff nok til å stå av PSTs desperasjon på usselhet. Takk for meg, sa 55-åringen.

Kontakt om sikkerhet og overvåking

Torsdagen var satt av til vitnemål fra tre polititjenestemenn, to fra Politiets sikkerhetstjeneste (PST) og en fra Oslo politidistrikt, samt en ansatt i firmaet som hadde ansvaret for installasjon og service av overvåkingskameraene på parets eiendom.

Etter begjæring fra aktoratet var det både lukkede og ikke lukkede dører. Kommunikasjonen med tiltalte og Wara gikk for åpen rett, mens dørene ble lukket når selve sikkerhetssystemet og overordnede sikkerhetsrutiner for myndighetspersoner var tema.

Politiadvokat Thomas Blom i PST ville vite hva slags kommunikasjon det hadde vært om blant annet kameraer og opptak mellom samboerparet og politiet. Mye av kommunikasjonen var knyttet opp til de forskjellige hendelsene Bertheussen er tiltalt for å ha utført.

Tom harddisk

Tiltalte tok for eksempel kontakt da det ble funnet en tøyremse med bensinfylte flasker etter parets bil en februarkveld i fjor.

– Hun ville vite om når og hvor lenge det var gjort opptak og syntes ikke det var OK at gamle opptak ikke var slettet. Hun var ikke fornøyd med at opptakene gikk lenger tilbake i tid enn hun visste, og hadde slått av kameraer som var en del av overvåkingen, sa politioverbetjent Ketil Laforce i PST, parets kontaktperson når det gjaldt sikkerhet.

Han forklarte også at harddiskene der opptakene ble lagret, manglet innhold fra de fem siste dagene fram til tøyremsa ble funnet.

PS! Du leser nå en åpen artikkel. For å få tilgang til alt innhold fra Dagsavisen, se våre abonnementstilbud her.

Mer fra Dagsavisen