Innenriks

- Beredskapen er forsvarlig

BEREDSKAP: Guri Melby, byråd for miljø- og samferdsel, har fulgt debatten om dårlig brannberedskap i Oslo tett. Tidligere i uka møtte hun brannsjefen for å diskutere beredskapen.

Brannfolk ved Oslo brann- og redningsetat (OBRE) har i Dagsavisen gått ut og kritisert brannberedskapen i Oslo. De mener den er for dårlig, og kan gå ut over liv og helse.

Til brannsjefen

- Er den for dårlig?

- Jeg forholder meg til hva brannsjefen i OBRE, Jon Myroldhaug, fortalte meg, og det er at brannberedskapen i Oslo er forsvarlig. Det er det som er viktigst for meg, sier Guri Melby til Dagsavisen.

- Hva synes du om at saken er blitt «varslet» på denne måten?

- Vi må akseptere at ansatte uttaler seg i media om forhold som gjelder arbeidsplassen, sier hun.

Byråden er fullstendig klar over at brannsjefen har en oppfatning av saken, og de ansatte en helt annen.

- Kommer du til å møte de tillitsvalgte i OBRE?

- Det er veldig uvanlig at en byråd snakker med en fagforening. Jeg snakker med brannsjefen. Men det er fullt mulig for hovedtillitsvalgte å be om et møte med meg, sier Guri Melby.

- Hvordan tar du de signalene og kritikken som er kommet fra dem som jobber med dette til daglig?

- Jeg tar dette alvorlig, og leser innleggene som er publisert, samtidig som jeg har full tillit til ledelsen, sier byråden.

Les også:

Åpen for diskusjoner

Guri Melby har fått forsikringer om at brannberedskapen i Oslo er forsvarlig. Men hun er åpen for diskusjoner, og lydhør for hva de som er ute og slukker branner forteller.

- Brannfolkene er frustrerte over at det er ledige seter i brannbilene på utrykning. Er bemanningen for dårlig?

- Bare å måle beredskapen ut fra bemanning er for snevert. Det er flere faktorer enn bemanning som avgjør om beredskapen er bra nok, uten at jeg sier at bemanning er uvesentlig. Jeg forstår bekymringen om at store branner kan skje samtidig. Heldigvis er det veldig sjelden dette skjer. Spørsmålet er hvordan man skal være bemannet opp mot dette, sier hun.

- Det handler også om kunnskap og kompetanse i alle ledd, om utstyr og samarbeid med nabobrannvesen. Brannvesenet i Oslo stiller i en særklasse, og er et av de mest kompetente i landet, sier hun.

Brannkonstabel Jørgen Lie har i flere innlegg på Dagsavisens debattforum nyemeninger.no beskrevet de utfordringene og problemene brannfolk sliter med til daglig. Det går på alt fra bemanning til utstyr og samarbeid med andre brannvesen. Han har også kritisert ledelsen for ikke å ta de ansatte og tillitsvalgte med på råd, når etaten nå skal omorganiseres.

- Bør de ansatte og fagforeningen være med på denne prosessen?

- Jeg mener absolutt at de ansatte og fagforeningen må være med på prosessen, og jeg forutsetter at brann- og retningsetaten sørger for involvering. Beredskapen er offentlig, og den har alle noe med. Men det er viktig med en god dialog mellom ansatte og ledelse. Jeg er åpen på at vi alltid kan bli bedre. Å sørge for at vi har god nok beredskap er et kontinuerlig arbeid, sier Melby.

Budsjettarbeid

Byråden er i gang med budsjettet for neste år, og hun vil se på behovet for økte bevilgninger, noe de også har fått de siste årene.

- Vil OBRE få de midlene de mener de trenger?

- De har vært tydelige på at det trengs mer midler for oppgradering av utstyr. Bemanning og budsjetter er ikke hogget i stein. Det vil bli debatter på alle områder om vi leverer gode nok tjenester. Og vi vil ta med oss de innspillene vi har fått. Jeg opplever at OBRE, som andre etater i kommunen, er flinke til å informere oss om behovene, sier hun.

Les også: - Må tenke nytt om brannberedskap

Ny brannstasjon?

Hovedbrannstasjonen holder til i et bygg fra 1939, som skriker etter oppgraderinger. Varmtvann finnes kun i halve bygget, det mangler ventilasjon, og den nye vaskemaskinen som ble innkjøpt kan ikke brukes, da strømnettet ikke tåler det.

- Hva er planene for en ny brannstasjon?

- Vi er i gang med å se etter nye tomteløsninger for Oslos hovedbrannstasjon. Men det er ikke ubegrenset med tomter som er egnet i dette området, sier Guri Melby.

Det er usikkert hva som vil skje med hele regjeringskvartalet, som brannstasjonen er en del av.

- Hvis vi skal flytte hovedbrannstasjonen, må vi se dette i lys av hvor de andre stasjonene er. Vi kan ikke ha to stasjoner rett i nærheten av hverandre. Slik det er i dag, er det en god geografisk spredning av de sju brannstasjonene i Oslo, sier hun.

Et annet alternativ er å oppgradere den gamle stasjonen.

- Skal det gjøres store utbedringer, må det tas over et eget budsjett, og ikke over brannstasjonens eget, avslutter hun.

tom.vestreng@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen