Leder i AUF i Oslo, Didrik André Beck, vil ha Raymond Johansen ut av partisekretærkontoret på Youngstorget og inn i rådhuset som byrådsleder i 2015.

AUF vil ha Raymond på topp i Oslo

VALGET 2015: Med AUFs støtte går det mot flertall for Raymond Johansen som byråds­lederkandidat i Oslo. Men ungdomspartiet mener et ja til Johansen ikke trenger bety et nei til Rieber-Mohn.

- Oslo Arbeiderparti har ikke råd til å bruke tida på å krangle om rekkefølgen på bystyrelista. Vi må bruke tida på å snakke med velgerne om hvorfor det er nødvendig med et politisk skifte i hovedstaden. Til den jobben trenger vi alle gode krefter. Derfor nekter jeg å være med på at det ikke er mulig å få til en løsning med et helhetlig vinnerlag, med Raymond på toppen, uten at det nødvendigvis utelukker Libe fra kabalen, sier leder av AUF i Oslo, Didrik André Beck.

AUF i Oslo er en fjerdedel av nominasjonsmøtet som til slutt skal avgjøre hvem som Oslo Arbeiderpartis kandidater foran lokalvalget 2015.

 

Les også: Enstemmig bak Raymond

 

- Det beste kortet

For å vinne makta i Oslo, mener Beck at Johansen er det beste kortet Oslo Ap har.

- Han har lang erfaring fra både oslopolitikken, rikspolitikken og internasjonal­ politikk. Han har god støtte i Groruddalen, der han bor, noe som er viktig for Arbeiderpartiet. I tillegg har han tillit hos fagbevegelsen. Skal Arbeiderpartiet vinne valget må vi også ha fagbevegelsen med oss, sier Beck.

I tillegg til Johansens erfaring, mener Beck at Johansen har de personlige egenskapene som skal til: Han er en solid politiker, samtidig som han har kjendisfaktoren.

- Han er folkelig, rett fram og ærlig, med masse appell og respekt over hele byen. Han er god politisk, men også organisatorisk, og han har utvist gode lederegenskaper i en vanskelig tid for Arbeiderpartiet og AUF, sier Beck.

Beck mener det nettopp er disse egenskapene som gjør at Johansen også kan bygge bru internt i Oslo Ap.

- Men hvorfor skulle Johansen ønske å ta et steg ned igjen til lokalpolitikken?

- Det må være Raymonds genuine engasjement for Oslo. At han digger byen og vil vinne makta tilbake, sier Beck, som heller ikke er enig i at det å styre Norges hovedstad er å ta et steg ned.

 

Les også: Vil ha Raymond bak rattet

 

- Ingen mistillit

AUF har ikke bestemt seg for hvem de mener er best skikket til å være Aps ordførerkandidat, men er overbevist om at nominasjonskomiteen som settes ned i dag vil løse den floken. Selv trekker Beck fram Libe Rieber-Mohn. Hun var Arbeiderpartiets byrådslederkandidat i Oslo i 2011. Rieber-Mohn har fortsatt bred støtte i fylkeslaget, men flere har også tatt til orde for å vrake henne som byråds­lederkandidat, og utelukker henne som ordførerkandidat.

Beck mener det blir kunstig å sette de to topp-politikerne opp mot hverandre.

- At vi støtter Raymond er ingen mistillit til Libe. Hun har gjort en kjempe­jobb for partiet, og leder en bystyregruppe som er sterkere enn på mange år, sier Beck.

Han mener at de to sammen kan løfte Arbeiderpartiet inn i byrådskontorene i hovedstaden, etter at høyresiden har sittet ved makten siden 1997. Han vil samtidig ikke utelukke at det finnes andre kvinnelige kandidater til ordførerjobben, og understreker at AUF i Oslo ikke har tatt stilling til ordfører-spørsmålet.

- Både Rina Mariann Hansen og Tone Tellevik Dahl er to dyktige kvinnelige­ politikere som vi vil trekke fram, sier Beck.

Åtte år som BU-leder på Sagene og snart åtte år som kommunalråd i by­utviklingskomiteen og helse- og sosial­komiteen, gir Dahl den tyngden som lokalpolitiker som trengs, framhever han.

- Hansen har lang erfaring i bystyret og er en av våre tydelige miljøprofiler. Men hun er også blitt en seriøs og troverdig finanspolitiker. Det er en veldig god kombinasjon, mener Beck.

 

Kritisk å vinne

AUF vil legge personstriden død og få et samlet Oslo Ap til å mobilisere til seier i 2015. Ikke minst for Oslos ungdom.

- Våre medlemmer, ungdommen, merker spesielt at byrådet økonomisk struper bydelene. I bydel Gamle Oslo, der jeg bor, må lokalpolitikerne velge mellom å kutte i rusomsorg, psykisk helsevern, forebyggende ungdomstiltak og barnevern. Gamle Oslo er en bydel med store sosiale utfordringer, som sårt trenger ressurser, sier Beck.

Styrking av bydelene, og dermed lokale ungdomstiltak, vil være en av Becks hovedprioriteringer som AUF i Oslos ungdomskandidat til bystyret, på vegne av Oslo AUFs nesten 2.000 medlemmer.

- Det er så lett å kutte i tilbud til ungdom, fordi de ikke kan stemme. Jeg vil få fram at ungdomstiltak handler om forebygging. Mange av de sosiale utfordringene vi ser i Oslo i dag, er et resultat av byrådets nedprioritering av ungdom gjennom årtier, sier Beck.

sofie.prestegard@dagsavisen.no