Innenriks

Advarer mot ny fosterbarn-ordning

BARNEVERN: Lovendringen som skulle gi fosterbarna en tryggere hverdag kan tvert imot svekke rettssikkerheten deres, mener barneombud Anne Lindboe, som får støtte fra andre sentrale aktører.

Fra 1. januar neste år er det kommunen og ikke lenger barnevernstjenesten som har ansvaret for å føre tilsyn med at fosterbarn får forsvarlig og god omsorg i fosterhjemmet der de er plassert. Samtidig opphører ordningen med at hvert enkelt barn skal ha sin egen tilsynsperson. Ifølge Barneombudet er begge deler et alvorlig feilgrep.

- Dagens ordning med tilsyn av barn i fosterhjem er ikke god nok. Kvaliteten på tilsynet er til dels både dårlig og varierende. Men denne endringen vil føre til en forverret situasjon for fosterbarna - ikke en bedring, sier barneombud Anne Lindboe.

Svekket tilbud

Den forrige regjeringen satte i gang det største barnevernsløftet på minst 20 år. Nå advarer flere tunge aktører som jobber tettest på de mest sårbare barna, mot endringer i fosterhjemsordningen de mener vil skade en utsatt gruppe barn. Dette er kjernen i kritikken:

Mellom to stoler: Når kommunen overtar ansvaret for at fosterhjemsbarn får forsvarlig omsorg, er det opp til kommunen selv å bestemme hvilken instans som skal føre tilsyn. Uklarhet og uenighet rundt ansvarsforhold kan føre til at ingen lenger har kontroll på hvordan barnet faktisk har det i fosterhjemmet.

Store forskjeller: Den nye ordningen vil bety at kvaliteten på tilsynet vil variere sterkt fra kommune til kommune. Ifølge Redd Barna kan det fort bli slik at barnets rettssikkerhet er avhengig av kommuneøkonomi og hvor i landet barnet blir plassert.

Mister tilsynsperson: Fram til nå har alle fosterbarn hatt rett på en egen tilsynsperson som både har kommet på hjemmebesøk og har hatt selvstendig kontakt med fosterbarnet over tid. At ordningen har vært mangelfull, er ikke et argument for å fjerne den, mener flere.

- Skandale

Ruzzel Abueg (27) er leder i Landsforeningen for barnevernsbarn (LFB), og har selv bodd både i institusjon og fosterhjem. Da hun som 16-åring ble plassert hos en ny familie, var tilsynspersonen fra barnevernstjenesten en viktig støttespiller for henne.

- Hele det første året etter at jeg hadde flyttet møttes vi jevnlig en gang i måneden - enten hjemme hos fosterforeldrene mine eller på tomannshånd andre steder. Etter hvert som jeg ble trygg på henne følte jeg at jeg kunne si ting akkurat som de var, forteller Abueg.

I likhet med Barneombudet mener LFB at ordningen med en egen oppnevnt tilsynsperson må styrkes heller enn å avvikles. Generalsekretær i Norsk Fosterhjemsforening, Tove M.S. Wahlstrøm, går enda lenger:

- Jeg mener det er en skandale dersom den nye regjeringen ikke på nytt vurderer om det er faglig forsvarlig at tilsyn skal være et kommunalt ansvar, fastslår Wahlstrøm, og fortsetter:

- Dette har vært et venstrehåndsarbeid i ekspresstempo uten reell gjennomgang av nåværende ordning. Retningslinjene som ligger på bordet er ingen reell veiledning for kommunene. Vurdering av helhet, stabilitet og antall personer barnet skal forholde seg til, er også helt fraværende.

- Det er et alvorlig inngrep når det offentlige overtar omsorgen for et barn og plasserer det utenfor hjemmet. Vi skylder å gi disse barna reell trygghet. De trenger en stabil person som følger dem over tid, og har myndighet til å få ting endret, sier Wahlstrøm.

Kompetansekrav

I dag lever over 10.000 norske barn i fosterhjem. Omtrent hvert tiende barn mangler en tilsynsfører. Samtidig blir 40 prosent av alle tilsynsbesøkene aldri gjennomført.

- I kontrast til hvor godt jeg selv ble fulgt opp, har jeg møtt mange barn som har bodd fire-fem år i fosterhjem uten engang å ha møtt en tilsynsperson, bekrefter Ruzzel Abueg.

Ifølge LFB-lederen må de nye forskriftene gi fosterbarn rett til å ha samme tilsynsfører over tid og selv godkjenne vedkommende.

- Tid og tillit er avgjørende for å kunne fortelle om ting som ikke er bra, påpeker Abueg.

I likhet med Fosterhjemsforeningen ber Barneombudet nå barneminister Solveig Horne om å ta saken opp på nytt.

- Jeg håper virkelig at den nye regjeringen ser annerledes på saken og rydder opp, sier Anne Lindboe.

Barneombudet vil videreføre dagens ordning, men mener det er en forutsetning at tilsynspersonene får mer kompetanse for å bli profesjonalisert.

- I tillegg må det gis skriftlige retningslinjer for selve gjennomføringen av tilsynet, og jobbes mer aktivt for å rekruttere flere tilsynsførere, sier hun.

samfunn@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen