Abortlovforkjemperen Brundtland refser Solberg og KrF

Tidligere statsminister Gro Harlem Brundtland mener nåværende statsminister Erna Solberg spiller et «uverdig dobbeltspill» i abortspørsmålet, melder VG.

 

Brundtland var blant dem som ledet an i kampen for kvinners abortrettigheter i Norge. Hun er ikke mild i omtalen sin av statsminister Erna Solberg (H) og KrF.

– Jeg regner det som en selvfølge at stortingsflertallet vil være en garanti mot at dette uverdige angrepet aldri lar seg gjennomføre, skriver hun i en epost til VG.

Solberg har åpnet for å diskutere endringer i abortlovgivningen som en del av regjeringsforhandlingene med KrF. Partiet ønsker å fjerne paragraf 2c i abortloven, som åpner for senabort ved fare for at barnet har en alvorlig sykdom. Solberg har i tillegg også åpnet for å endre loven om tvillingabort.

Les også: Erna Solberg på Facebook: Ikke Høyres politikk å endre abortlovens 2c

Brundtland mener Solberg forsøker gjennom «kamuflasje» og «ordspill» å forene to klare motsetninger: Nemlig det å stramme inn på kriteriene for abort og samtidig ivareta kvinners rettigheter.

– Vi har dessverre vært vitne til et helt uverdig dobbeltspill, fastslår Brundtland.

Høyre-nestleder og helseminister Bent Høie svarer på kritikken for statsminister Erna Solberg, som er på reise.

– Dette er et helt urimelig angrep på statsministeren. Hun svarte på en konkret utfordring fra ledelsen i KrF, som ønsket å vite om Høyre og Arbeiderpartiet kan forhandle om disse spørsmålene. Hun svarte på vegne av Høyre «ja». Støre sa bastant nei, ifølge Høie. (NTB)