I avfallsforskriften står det blant annet at halvparten av plastemballasjen i Norge skal materialgjenvinnes i 2025. Det stiller nye krav til ettersorteringsanlegg i kommunene, og behandling av utsortert plast. I Holtskogen Næringspark, Indre Østfold, er arbeidet med ferdigstillelse av landets eneste finsorteringsanlegg for plastemballasje godt i gang.
– I dag transporteres kildesortert plast fra hele landet til tre anlegg i Tyskland. 80 prosent fraktes på jernbane, noe som i et klimaregnskap er lønnsomt, men når finsorteringsanlegget vårt kommer i drift vil ringen være sluttet i forhold til økt satsing på gjenvinningsindustri og sirkulærøkonomi i Norge, sier administrerende direktør Karl Johan Ingvaldsen i returselskapet Plastretur.
Over halvparten av plastemballasjen går i restavfallet – blir brent og ikke gjenvunnet.
— Karl Johan Ingvaldsen om det nye finsorteringsanlegget i Norge som skal ta imot alle typer plast.
Les også: Foreldres skrekkhistorier fra barnehagen: Ettåringer bindes fast, én voksen med 35 barn, ansatte i tårer (+)
Kildesortert og plast fra restavfallet
I næringsparken kun få mil fra Oslo er bygget på 13.000 kvadratmeter reist – høyteknologiske maskinelle løsninger for finsortering av brukt plastemballasje i ferd med å monteres.
– Finsorteringsanlegget blir unikt fordi det både kan ta imot kildesortert plast og plast fra restavfallet. Kildesorteringen av plast i norske husholdninger holder seg på et stabilt nivå, men det er ikke nok til å nå fremtidige gjenvinningsmål. Over halvparten av plastemballasjen går i restavfallet – blir brent og ikke gjenvunnet, forklarer Ingvaldsen.
I Norsk avfallsforskrift er kravet at alle kommuner i 2028 skal ha minst 50 prosent plastavfall til materialgjenvinning – samlet inn og utsortert fra norske husholdninger. Kravet gjør at kommunene må ha ettersorteringsanlegg for å redde feilsortert plastemballasje ut av restavfallet.
Les også: Tinder for Bygde-Norge: – De orker ikke mer
Plast gjenvinnes
I Østfold planlegges det et interkommunalt anlegg som etter planen skal stå klart i 2027. I storbyene Oslo og Trondheim planlegges det lignende anlegg, og i flere av landets kommuner ser man på samarbeid rundt bygging av ettersorteringsanlegg.
Finsorteringsanlegget i Hobøl – som foreløpig har fått arbeidsnavnet «Re:cycle:» – får kapasitet til å ta imot og sortere 90.000 tonn plastemballasje. Investeringen i anlegget er rundt 600 millioner kroner. Når anlegget er i full drift med tre skifts-bemanning, vil det være mellom 30 og 40 fast ansatte.
– Finsorteringsanlegget får det ypperste av teknologi. Sikkerheten rundt varmeutvikling og mulige branntilløp er satt i høysetet. I tillegg vil det bli satt av plass til besøkende og skoleklasser i administrasjonsbygget. Fortsatt kan jeg høre myter som: «Det er ingen vits i å sortere plasten den blir jo brent likevel» – noe som ikke stemmer. Når vårt finsorteringsanlegg for plast er i drift, vil både sortert plast og plast fra alt husholdningsavfall i Norge bli behandlet her hos oss. Sortert i ni ulike plasttyper og gjenvunnet, avslutter administrerende direktør Karl Johan Ingvaldsen i returselskapet Plastretur.
Les også: Plast: Krever strengere krav til næringslivet
Les også: Han kjemper mot kreften: – Jeg frykter ikke døden