Innenriks

FHI: Kan se ut til å pågå et kikhosteutbrudd

Så langt i år har det blitt registrert like mange tilfeller av kikhoste som i hele fjor. Bare i mars ble 328 smittet, ifølge Folkehelseinstituttet (FHI).

Helt siden sommeren i fjor har bakterien spredt seg i et hurtig tempo, skriver TV 2.

– I mars hadde vi det høyeste antallet meldte tilfeller av kikhoste på én måned siden 2017, sier overlege og spesialist i barnesykdommer i FHI, Margrethe Greve-Isdahl.

– Antall meldte tilfeller svinger litt fra måned til måned, og det er litt tidlig å si om vi har et utbrudd på gang, men det kan se slik ut, sier hun.

Sykdommen starter ofte med uspesifikke symptomer på forkjølelse. De typiske hosteanfallene starter etter omtrent en uke.

Kikhoste kan være alvorlig for spedbarn, men dødsfall er sjeldne. Hos spedbarn kan kikhoste ofte starte med pustestopp, i stedet for hosteanfall.

– De får første vaksinedose ved 3-månedersalder. Den mest sårbare alderen er fra fødsel og fram til barnet får vaksine, sier Greve-Isdahl.

Man har nå funnet ut at den beste måten å beskytte barn i denne alderen på, er å vaksinere mor i andre eller tredje trimester i svangerskapet.

Les også: Flere får «hundredagershoste»: – Kikhoste er mest alvorlig for de minste barna

Mer fra Dagsavisen