Innenriks

Sju personer dømt i det som omtales som norgeshistoriens største narkotikasak

Seks menn og én kvinne er dømt til lange fengselsstraffer i det som er omtalt som norgeshistoriens største narkotikasak. Til sammen må de sone 105,5 år i fengsel.

Samtlige er dømt etter den såkalte mafiaparagrafen, som åpner for å gi organiserte grupper av kriminelle strengere straff.

Det var Aftenposten som omtalte dommen først.

De seks mennene er i 30- og 40-årene, mens kvinnen er i 20-årene. Tre av mennene er norskmarokkanere, mens én av mennene er norsk-eritreisk.

To av mennene har fått en dom på 21 års fengsel og er dømt til inndragning av henholdsvis over 25 og 20 millioner kroner. En mann fikk 19 års fengsel og inndragning av 1,9 millioner kroner, mens en annen av mennene er dømt til 17 år og seks måneders fengsel. De to siste mennene fikk henholdsvis 13 og 8 års fengsel, mens kvinnen er dømt til 6 års fengsel.

Det er foreløpig ikke avklart hvorvidt noen av de sju anker dommen. Alle sju tok betenkningstid da de fikk lest opp den rundt 200 sider lange dommen onsdag ettermiddag.

Flere hundre millioner kroner

Det var satt av hele tre måneder til rettssaken i Oslo tingrett da saken var oppe i retten i fjor høst.

Nettverket skal ha stått bak innførsel av store mengder kokain, heroin og andre narkotiske stoffer til en verdi av flere hundre millioner kroner. Mye av stoffet ble smuglet inn i landet gjennom små skogsveier fra Sverige.

Innførslene skjedde gjentatte ganger over en periode fra 2020 til 2022. De fleste tiltalte i saken ble pågrepet 29. mars 2022 i en planlagt aksjon, mens de andre pågripelsene skjedde kort tid etterpå.

Personene brukte delvis kodespråk og meldinger fram og tilbake for å koordinere alle innførslene over grensen til Norge.

Kritikk mot krypterte meldinger

Og det var nettopp disse meldingene mellom de dømte på den krypterte kommunikasjonsplattformen SKY ECC som avslørte narkosmuglingen.

Flere av forsvarerne i saken har vært kritisk til å bruke de krypterte meldingene som tungtveiende bevis i saken. Forsvarerne har vist til at flere av meldingene ikke har blitt gjort tilgjengelige for forsvarerne, samt at det er flere tekniske mangler i meldingsutvekslingene.

Retten redegjør i dommen for hvorfor de ikke finner noen grunn til å betvile de krypterte meldingene:

– De feil og mangler som er påpekt fra forsvarernes side svekker etter rettens mening ikke tilliten til meldingenes ordlyd. Flere av de tiltalte, og også andre vitner, bekrefter at innholdet er riktig, heter det i dommen.

– Sist, men ikke minst, legges det vekt på meldingene fordi det er supplert med andre tungtveiende bevis i saken.

Les også: Kommisjon godkjente Kjerkols master – kritiserer nemndas fusk-konklusjon


Mer fra Dagsavisen