Innenriks

Rødt vil ha veto mot fjerde energimarkeds-pakke

Regjeringen jobber for å innføre det omstridte fornybardirektivet innen fristen EU har satt. Rødt mener regjeringen må legge ned veto mot direktivet.

EU har lagt press på Norge for å innføre direktivet og har truet med straffetiltak hvis ikke dette blir gjort innen 13. august i år.

Direktivet er en del av EUs fjerde energimarkedspakke, som det er snart fem år siden EU innførte.

– Nå må regjeringen kjenne sin besøkelsestid og legge ned veto mot fjerde energimarkedspakke snarere enn å levere den på sølvfat til Erna Solberg og Sveinung Rotevatn, sier Sofie Marhaug, stortingsrepresentant for Rødt og 2. nestleder i energi- og miljøkomiteen på Stortinget.

Lar seg ikke presse

Stortingsrepresentant Sveinung Rotevatn (V) utfordret i spørretimen onsdag statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) på om Norge vil innfri fristen EU har satt for innføringen av fornybardirektivet, skriver NRK.

– En kommissær i EU setter ikke en frist for den norske regjeringen. Det avgjør vi. Vi vil ta den tiden vi mener vi trenger, svarte Støre.

Marhaug mener det er bra at Støre ikke vil la seg presse av EU-kommisjonens tidspress.

– Det skulle bare mangle, men etter uklare beskjeder fra utenriksministeren er det godt at han avviser EU-fristene, sier Marhaug.

Tror ikke det blir straffetiltak

Ifølge EØS-avtalen er Norge forpliktet til å innlemme nytt EU-regelverk raskest mulig. Dersom dette ikke skjer, kan EU vise til artikkel 102 i EØS-avtalen og sette hele eller deler av politikkområdet ut av kraft.

Statsministeren er klar på at han ikke tror EU vil komme med straffetiltak.

– Vi har ikke kommet dit gjennom 30 år med EØS, og jeg tror ikke vi kommer dit nå heller, sa Støre i spørretimen.

Les også: Arnstad nekter å forholde seg til EUs frist om fornybardirektivet

Les også: Vedum har utstyrt seg med en politisk fortelling som fungerer

Les også: Stor guide: Slik lærer barna enkelt om penger

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen

Mer fra Dagsavisen