Innenriks

Medier: Kjerkol felt for fusk - masteroppgaven underkjennes

Helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) er felt for juks, og masteroppgaven underkjennes, erfarer TV 2 og NRK.

– Jeg kan ikke kommentere en mulig lekkasje til mediene. Det håper jeg dere har forståelse for sier helseminister Ingvild Kjerkol (Ap).

Flere medier har meldt at nemnda for studentsaker ved Nord universitet har underkjent masteroppgaven til Kjerkol på grunn av juks.

Men Kjerkol ville ikke kommentere saken da hun var på Stortinget torsdag ettermiddag.

– Jeg kommer ikke til å kommentere noen ting før vi har mottatt konklusjonen fra Nord universitet, og det har vi ikke, sier Kjerkol.

Nemndas konklusjon over oppgaven beskrives overfor NRK som grundig og tydelig. Oppgaven er preget av langt grovere feil enn slurv, det handler om plagiat, ifølge NRKs opplysninger.

Nemnda har ikke offentliggjort konklusjonen, men helseministeren har tidligere sagt at hun mener det er naturlig at hun opplyser om utfallet.

Et stort pressekorps hadde møtt opp i vandrehallen på Stortinget for å få kommentar fra Kjerkol, etter at hun hadde deltatt i en debatt i stortingssalen.

– Venter på vedtaket

Kjerkols advokat Marianne Klausen sier til VG at de ikke har mottatt selve vedtaket og dermed ikke har fått begrunnelsen for beslutningen.

– Jeg har bedt klagenemnda ved Nord universitet om å oversende vedtaket så fort som overhodet mulig. Jeg kan derfor ikke kommentere saken før mine klienter og jeg har fått satt oss grundig inn i vedtaket, sier hun.

Tekstlikheter

I januar ble det kjent at det var blitt funnet flere tekstlikheter i helseminister Kjerkols masteroppgave som hun skrev med en medstudent i 2021, like før hun trådte inn i Støre-regjeringen. Kjerkol har avvist påstandene om juks og plagiat.

Forsknings- og høyere utdanningsminister Sandra Borch (Sp) gikk av som statsråd etter at det ble funnet flere kopierte tekster i hennes ti år gamle masteroppgave.

– Feilen, den er min, og det tar jeg det fulle og hele ansvaret for, sa Borch.

Les også: Er det i det mulig å se for seg at hun kan bli sittende?

Les også: – Nå må alle skandalene under Støres ledelse ta slutt

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen

Mer fra Dagsavisen