Innenriks

Advokatstreiken utvides igjen

Som tidligere varslet trappet Advokatforeningen opp sin pågående streik mot regjeringen tirsdag. Nå varsler de ytterligere opptrapping.

Advokatforeningen starten streiken 4. mars på grunn av det de mener er markante kutt i rettshjelpssatsen de siste to tiårene. Advokatene beskylder regjeringen for avtalebrudd.

Før påske varslet de en opptrapping fra tirsdag. Streiken ble utvidet til å omfatte bistandsadvokater som bistår ved avhør av voldsutsatte barn ved barnehus i Tromsø. Nå utvides streiken til også å omfatte Barnehuset i Bodø fra 8. april.

– Vi nekter å sitte stille og se på at rettssikkerheten sakte, men sikkert svekkes i disse sakene. Når de attpåtil holder oss for narr gjennom å signere en avtale de aldri tenkte å overholde, blir det streik, sier Mette Yvonne Larsen, som er leder av Advokatforeningens forsvarergruppe.

Regjeringen har benektet at de har brutt noen avtale. Justis- og beredskapsdepartementet har tidligere uttalt at dette ikke er en streik, men en «uhjemlet aksjon».

– Rettshjelpssatsen er prisen på en tjeneste staten kjøper fra advokater i markedet, ikke lønn til advokater, sa statssekretær Hans-Petter Aasen (Sp) i departementet til Aftenposten i mars.

Les også: Den kriminelle familien slapp unna gang på gang: – Jeg trodde aldri de skulle bli tatt

Mer fra Dagsavisen