Innenriks

Tsjekkisk tortillachips trekkes tilbake – så sterk at den anses som helsefarlig

Den tsjekkiske tortillachipsen Hot Chip Challenge trekkes tilbake. Konsentrasjonen av chili er så høy at produktet anses som helsefarlig, ifølge Mattilsynet.

Tortillachipsen, som er dekket med chilipulver, selges i en eske formet som en kiste. På den står merkinger som «RIP»», «any last words?» og #hotchipchallenge.

– Produktet er en del av en chili-utfordring i sosiale medier. Produktet er trukket tilbake i flere europeiske land, skriver Mattilsynet.

Årsaken gjelder nærmere bestemt mengden av stoffet capsaicin som finnes i chilipepper. Det som anses som trygt er 6000 milligram per kilo, mens dette produktet inneholder 9300 milligram per kilo, ifølge analyser.

Produktet er solgt på nettbutikker og kiosker over hele landet. Kjeder som Fast Candy og superengros (Yerba mate) har importert produktet, og Mattilsynet jobber med å skaffe seg en fullstendig oversikt over ytterligere importører.

Kunder som har kjøpt produktet, kan kaste de eller levere tilbake til butikken, opplyser tilsynet.

Den tsjekkiske produsenten har for øvrig lagd en ny versjon merket med «new recipe», hvor mengden capsaicin er innenfor et nivå som anses som trygt. Pakken som trekkes tilbake, veier 3 gram, mens det nye produktet veier 2,8 gram.

Les også: Kathrine har kjempet seg tilbake etter grov mobbing – lå 60 dager i koma


Mer fra Dagsavisen