Innenriks

To menn dømt for grov hvitvasking av over 30 millioner kroner

To menn i 20- og 40-årene er i Oslo tingrett dømt til fengsel for grov hvitvasking av henholdsvis 35 og 38 millioner kroner.

– Den omfattende etterforskningen har avdekket alvorlig og samfunnsskadelig økonomisk kriminalitet, som av allmennpreventive grunner er viktig å straffe strengt, sier politiadvokat Fredrik Reinertsen ved Oslo politidistrikt i en pressemelding.

Begge de to er dømt for å ha utført hvitvaskingen som deltaker i en organisert kriminell gruppe.

Mannen i 40-årene er dømt til ubetinget fengsel i fem år og tre måneder, mens mannen i 20-årene er dømt til fengsel i fire år og fire måneder.

I tillegg er en tredje person dømt til fengsel i ett år og tre måneder for grovt heleri av 5 millioner kroner.

Anker

Den eldste mannen som fikk den strengeste straffen, anker dommen. Det opplyser mannens forsvarer, advokat Omar Tashakori, til NRK.

Mannen i 20-årene har ikke bestemt seg for ankespørsmålet, opplyser forsvareren, advokat Pamela Kajic-Piplica.

– Han har ikke erkjent straffskyld. Ankefristen har ikke gått ut, og dommen er ikke rettskraftig. Jeg har ikke flere kommentarer per nå, sier Kajic-Piplica.

Det er ikke kjent hvorvidt den tredje personen anker eller ei.

Pengene oppbevart i privat bolig

Etterforskningen har avdekket et internasjonalt hvitvaskingsnettverk som samler inn kontanter av utbytte fra straffbare handlinger og fører disse ut av landet. I politiets etterforskning fant man at det i 123 anledninger ble samlet inn totalt 38 millioner kroner i perioden desember 2022-mars 2023.

– Det er videre avdekket at pengene ble transportert ut av Norge ved bruk av legal varetransport og nyttekjøretøy ved 26 anledninger. I perioden mellom innsamling og uttransport ble pengene oppbevart i en privat bolig i Oslo, skriver Oslo-politiet.

De domfelte er også dømt til inndragning av cirka 15 millioner kroner som ble tatt i beslag.

Les også: Russland-kjenner: – Putin må tromme opp en frykt

Mer fra Dagsavisen