Innenriks

Staten anker oljetillatelse-dom fra Oslo tingrett

Staten anker Oslo tingretts dom i saken om gyldigheten av utbyggingsvedtakene for tre oljefelt i Nordsjøen. – Flaut, mener Natur og Ungdom.

– Vi er uenige med tingretten i at det er gjort en saksbehandlingsfeil i disse tre sakene, sier energiminister Terje Aasland (Ap) i en pressemelding.

Greenpeace og Natur og Ungdom fikk tidligere denne måneden medhold på alle punkter i søksmålet mot staten om tillatelser til utbygging av de tre oljefeltene Breidablikk, Tyrving og Yggdrasil i Nordsjøen.

Oslo tingrett slo fast at alle tre tillatelsene er ugyldige.

Statens tillatelser brøt med kravet om at forbrenningsutslipp må utredes for å få tillatelse til utbygging og drift til oljefelt, ifølge dommen. Tingretten viste til krav som Høyesterett slo fast i et tidligere klimasøksmål i 2020.

Uenige – men gjør likevel noen endringer

Aasland mener saksbehandlingen var i tråd med regelverket.

– Staten har fulgt opp høyesterettsdommen, og vi vurderer nå også forbrenningsutslipp ved behandlingen av hver enkelt utbyggingsplan. Vi er uenige i dommen og kjennelsen om midlertidig forføyning, og har derfor bestemt oss for å anke, sier Aasland.

Han legger til at uavhengig av ankespørsmålet har departementet besluttet å gjøre justeringer i saksbehandlingsprosessen rundt forbrenningsutslipp.

– Jeg er opptatt av at vi skal ha gode, inkluderende prosesser også rundt vurderinger av forbrenningsutslipp. Jeg har derfor satt i gang en prosess i departementet for å se på hvordan vi kan justere saksbehandlingen rundt forbrenningsutslipp. Jeg vil komme tilbake til detaljene så snart vi har konkludert, sier energiministeren.

– Vi har en svært god sak

Greenpeace-leder Frode Pleym mener de har en svært god sak, og han har ikke tro på at utfallet i lagmannsretten blir noe annerledes.

– Nå vil det ta lengre tid før dommen i sin helhet blir rettskraftig. Imidlertid er forføyningene for de tre feltene tvangskraftig, noe som betyr at utbygging og produksjon må stoppe på alle tre felt uavhengig av ny runde i retten, sier Pleym.

– Når staten fatter vedtak som påvirker fremtiden til unge som lever i dag, og i mange generasjoner fremover, er de helt nødt til å gjøre det med alle fakta på bordet. Det er et helt selvfølgelig prinsipp, og det er flaut at staten ønsker å anke noe slikt, sier leder Gytis Blaževičius i Natur og Ungdom.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen



Mer fra Dagsavisen