Innenriks

Oslo rådhus skal flagge for Palestina

29. november heises det palestinske flagget fra Oslo rådhus. Tre dager før skal ofrene for Hamas-terroren minnes.

Det ble klart under mandagens møte i Oslo bystyres forretningsutvalg.

Det var ikke et samstemt utvalg som besluttet flaggingen 29. november. Avisa Oslo skriver at både Fremskrittspartiet og Kristelig Folkeparti stemte imot. Forslaget gikk likevel gjennom med ni av elleve stemmer.

I tillegg ble det avgjort at det skal avholdes en minnemarkering med inntil 100 gjester for ofrene etter Hamas sitt terrorangrep. Dette forslaget gikk gjennom med minst mulig margin. Her stemte Ap, MDG, SV og Rødt imot.

Skeptisk

Magnus Birkelund er gruppeleder for Frp i bystyret, og han forteller til NRK at han er skeptisk til å skille markeringene. Frp ville isteden arrangere en felles solidaritetsordning for alle sivile ofre, både under terrorangrepet 7. oktober og den påfølgende krigen i Gaza.

Rødts gruppeleder Siavash Mobasheri understreket at han og Rødt tar avstand fra Hamas-angrepet, men skjønte ikke at en 7. oktober-markering ble blandet inn i hans opprinnelige forslag om lyssetting av rådhuset.

– Jeg vet ikke hvor jeg skal starte. Det er ikke noen balanse her. Det er snakk om en brutal okkupant og en stat som dreper tusenvis av barn, sa Mobasheri, ifølge Avisa Oslo.

– En by for alle

Oslo-ordfører Anne Lindboe (H) mener dette er viktige markeringer for begge parter.

– Oslo skal være en by for alle. For jøder og muslimer og for palestinere og israelere. Det er viktig at vi viser vår medfølelse og støtte til sivile ofre og med dem som utsettes for hets. Det skal være trygt å bo i Oslo, sier Lindboe.

Hun forteller videre at vi lever i en krevende tid, og at mange er berørt av de grusomme hendelsene. Hun vil derfor fremme samhold gjennom å vise solidaritet og omtanke med disse markeringene.

Les mer om Israel-Palestina-konflikten


Mer fra Dagsavisen