Innenriks

Fly med Gaza-evakuerte har landet på Gardermoen

Et Norwegian-fly med 114 norske borgere og personer med nær tilknytning til Norge landet klokken 20.13 på Oslo lufthavn Gardermoen.

De 114 ble lørdag sluppet ut fra Gazastripen gjennom grenseovergangen Rafah til Egypt.

De evakuerte ble ivaretatt av norske myndigheter på et mottakssenter i Kairo etter at de krysset grensa, og ved ankomst Gardermoen blir de tatt imot av helsetjenesten og et mottaksteam fra Ullensaker kommune, skriver Utenriksdepartementet i en pressemelding.

Statssekretær Ellen Moen Rønning-Arnesen (Ap) i Helse- og omsorgsdepartementet er til stede på mottakssenteret på Gardermoen mandag kveld.

80 norske borgere var om bord i flyet som landet på Gardermoen lørdag. Flere skal også ha valgt å ordne hjemreise fra Egypt på egen hånd, ifølge UD.

– Det store flertallet av dem som har bedt om bistand fra Utenriksdepartementet, er nå ute av Gaza – 217 norske borgere og personer med nær tilknytning til Norge. Det er jeg svært glad for. En stor andel av disse er barn som har levd med stor usikkerhet og under svært vanskelige forhold i lang tid, sier utenriksminister Espen Barth Eide (Ap).

Mannskaper fra Ullensaker kommunes kriseteam ved flyet med norske borgere som ankom Oslo lufthavn Gardermoen fra Kairo mandag kveld.

Ifølge UD er det fortsatt i underkant av 60 norske borgere eller personer med nær tilknytning til Norge igjen i Gaza. Det er ulike grunner til at disse ikke har forlatt Gaza ennå.

– Utenriksdepartementet fortsetter å jobbe for at alle gjenværende norske borgere som ønsker det, skal få komme ut av Gaza så raskt som mulig, heter det i pressemeldingen.

Les mer om Israel-Palestina-konflikten her

Nyeste fra Dagsavisen.no: