Innenriks

Huitfeldt: I mitt politiske liv har jeg alltid vært redd for å gjøre habilitetsfeil

Det var en ydmyk Anniken Huitfeldt (Ap) som møtte for kontrollkomiteen på Stortinget tirsdag. – Jeg er her fordi jeg har gjort feil, begynte hun med.

Huitfeldt gikk i oktober av som utenriksminister – mot sin vilje. Årsaken var at ektemann Ola Flem gjennomførte flere aksjekjøp mens hun var statsråd.

– Jeg er her fordi jeg i min tid som utenriksminister har gjort feil. Min ektefelle har gjort aksjehandler som kan gjøre meg inhabil. Jeg tar ansvar for det, sa hun.

Huitfeldt fortsatte med å fortelle at hun gjennom hele sin politiske karriere har vært redd for å trå feil.

– Jeg turte ikke sette penger i fond en gang. Jeg satte dem på høyrentekontoer.

Huitfeldt sier hun fikk opplæring om aksjer da hun ble statsråd. Og at hun viste mannen regelverket og advarte om at aksjer kunne gjøre henne inhabil.

– I sommer gjorde han det motsatte. Han eide Kongsberg-aksjer i 11 uker. Han ville beskytte meg og være aktsom, derfor ville han ikke informere meg, fortsatte hun.

Les også: Lot seg ikke imponere av Solbergs svar i høringen

Huitfeldt bekrefter at hun ikke var gjennom en såkalt vettingsamtale før hun ble utnevnt.

– Nei, jeg hadde ikke det, svarte Huitfeldt tydelig på spørsmål i habilitetshøringen i kontroll- og konstitusjonskomiteen.

Det har vært vanlig at nye statsråder er gjennom en bakgrunnssjekk ved Statsministerens kontor før de blir utnevnt. Formålet med denne «vettingen» er at man kan finne ut mulige uheldige forhold som det er viktig å vite før utnevnelsen finner sted.

I oktober skrev Dagens Næringsliv at Huitfeldt ikke var til en slik samtale. Det har ikke tidligere blitt bekreftet. Venstres Grunde Almeland mente det ville være viktig å vite om Huitfeldt ble bakgrunnssjekket i en slik samtale.

Huifeldt svarte at hun ikke hadde hatt en slik samtale, men at det uansett ikke ville endret på noe. Det var fordi ektefellers aksjeeierskap ikke var tema i slike samtaler, påpekte hun.

– Det var et område som det overhodet ikke hadde vært fokus på i noe av det politiske liv, sa hun.

Hun minnet om at temaer mange var opptatt av den gang var pendlerleiligheter og etterlønn og annet. Ektefellers aksjeeierskap omtalte hun som en blindsone i politikken.

Mer fra Dagsavisen