Innenriks

Forbrukerrådet advarer mot «dropshipping» i handelsmåneden november

Tidligere har Forbrukerrådet advart mot utenlandske nettbutikker i norsk drakt før «Black Month/Week/Friday». Nå har fenomenet «dropshipping» overtatt.

Forbrukerrådet beskriver fenomenet slik: Du handler i en norsk nettbutikk som selger varer som typisk trender på Instagram eller Tiktok. Butikken har imidlertid ikke et eget varelager, og når du legger inn bestilling, bestiller den norske nettbutikken varen fra en utenlandsk leverandør.

Deretter blir varen sendt direkte til deg uten å ha vært innom den norske forhandleren på noe tidspunkt.

Kan gi høye regninger

Det kan føre til høye tollregninger og produkter som ikke lever opp til forventningene, advarer Forbrukerrådet. De skriver også at man kan bli møtt av en tom nettside dersom man ønsker å klage.

– Ønsker du å benytte deg av angreretten eller reklamere på et produkt du har kjøpt, står du i praksis på bar bakke. For forbrukervernet er dette en krise, sier forbrukerjurist Nora Wennberg Gløersen i Forbrukerrådet i en pressemelding.

Hun legger til at dropshipping-selgere i mange tilfeller bryter markedsføringsloven, og at selgerne faktisk er ansvarlige for at varene som selges, er som avtalt. De må også følge regelverket for angrerett.

Forbudte produkter

Også Miljødirektoratet er kritiske til «dropshipping», og de har sammen med sine nordiske kollegaer funnet ut at nettbutikker som tilbyr dette, i større grad selger forbudte produkter som inneholder helse- og miljøskadelige stoffer.

– Det er svært alvorlig at det selges så mange produkter som inneholder farlige stoffer i strid med regelverket, og som derfor er forbudt å selge. Produktene kan skade både folks helse og miljøet, sier seksjonsleder for varetilsyn i Miljødirektoratet , Mathieu Veulemans.

Ifølge en ny nordisk kontroll hadde droppshipping-nettbutikker størst brudd på regelverket, med hele 70 prosent forbudte varer.

Disse varene inneholder stoffer som kan være kreftfremkallende, gi fosterskader eller skadeeffekter på hormonreguleringen.

Mer fra Dagsavisen