Innenriks

Oslo tingrett: Sju tiltalt etter «mafiaparagrafen»

Seks menn og en kvinne er tiltalt etter «mafiaparagrafen» for omfattende narkotikakriminalitet. Krypterte bilder og meldinger kan ha avslørt dem, mener politiet.

Saken mot de sju starter i Oslo tingrett i dag. Ifølge tiltaltebeslutningen skal de ha tjent over 18 millioner kroner på narkotrafikk og omsetning i noen hektiske måneder fra juli 2020 til mars 2021.

En av de tiltalte, en mann i 30-årene med adresse i Oslo, skal ha oppbevart til sammen 90 kg amfetamin, 11 kg kokain og 411,6 kg cannabis, der han enten solgte eller organiserte salg av 90 kg amfetamin og 253,5 kg cannabis.

En annen, en norsk mann i 30-årene bosatt i Sverige, brakte til sammen over 700 kilo med narkotika til Norge mellom juni 2020 og februar 2021, ifølge tiltalen.

Den tiltalte kvinnen skal ifølge tiltalen ha kjørt 20 kilo heroin, 20 kiloamfetamin, 31,5 kilo kokain, 82,9 kilo cannabis, 1 kilo ketamin og 1 kg metamfetamin til ulike mottakere i Oslo og omegn mellom 8. januar og 4. februar 2021.

Avslørt av fransk politi

– Jeg er ikke kjent med tiltaler i Norge av det omfanget vi har i denne saken, sier statsadvokat Marit Formo til NRK.

Gruppen ble avslørt etter at fransk politi kom seg inn på den krypterte kommunikasjonstjenesten Sky ECC. Etter å ha gjennomgått materiell fra fransk politi mener norsk politi å ha identifisert en rekke personer og narkotikahandel.

– Det dreier seg om klar og tydelig kommunikasjon om både narkotikapartier og oppgjør for narkotika, sier Formo.

Saken varer helt til jul

Forsvarerne er derimot skeptiske til bruken av materialet fra Sky ECC.

– Hvis ikke vi får vite mer om hvordan bevisene er innhentet, så er det så mange ubesvarte spørsmål knyttet til dette at de ikke er forsvarlig å bruke, sier en av forsvarerne, advokat Marius Dietrichson til NRK.

Hans klient erkjenner ikke straffskyld.

I tillegg til de sju tiltalte, har politiet siktet to i Marokko, som politiet mener er bakmenn. Ifølge statsadvokat Formo har de hatt en sentral rolle i organiseringen av innførsel og distribusjon av store mengder narkotika.

Det er satt av tre måneder til saken i Oslo tingrett. Hovedforhandlingene starter tirsdag 19. september og varer fram til 22. desember.

Mer fra Dagsavisen