Innenriks

Tidligere oljeminister refser regjeringens klimapolitikk

Åslaug Haga i Fornybar Norge mener norske politikere har skremmende liten vilje til å ta alvoret i klimaendringene innover seg.

– Norge har hatt som mål siden 1990 å kutte 55 prosent av CO2-utslippene våre innen 2030. Til nå har vi kutten 5 prosent. Det betyr at vi må kutte 50 prosent på sju år. Det er nærmest umulig, sier Haga til VG.

Den tidligere olje- og energiministeren og Sp-lederen, som nå leder Fornybar Norge, kommer med krass kritikk av regjeringens klimapolitikk og sier at det må produseres mye mer fornybar energi om vi skal få ned utslippene.

– Pilene peker feil vei når det gjelder utbygging av dette i Norge, sier Haga, som mener en del av problemet er at det tar for lang tid å få godkjent utbygging av fornybar energi.

Statssekretær Ragnhild Sjoner Syrstad (Ap) svarer på kritikken via en epost til avisen.

– Vi går nå til angrep på alle utslipp fra alle bauer og kanter. Det utredes forbud mot fossil fyring i industrien, det kommer tydelige miljøkrav i anskaffelsesregelverket, det er forventningsstyring på klima og natur av statlige selskap, karbonprising og støtte til ny klimateknologi. Det går bare én vei nå, og det er i retning nullutslipp-samfunnet, skriver Syrstad.

Mer fra Dagsavisen