Innenriks

Lubna Jaffery (Ap) ligger an til å bli ny kulturminister, ifølge flere medier

Lubna Jaffery blir trolig ny kultur- og likestillingsminister, ifølge TV 2 og VGs kilder. Dersom bakgrunnssjekken er i orden, vil Jaffery utnevnes onsdag.

Det sier kilder til både TV 2 og VG, Aftenposten , NRK og Dagbladet.

Jaffery sitter i dag på Stortinget som første nestleder i kontroll- og konstitusjonskomiteen for Arbeiderpartiet. Der er hun fast møtende vararepresentant for arbeids- og sosialminister Marte Mjøs Persen.

Kulturbakgrunn

43-åringen fra Bergen har en lang politisk CV å vise til. Hun satt som arbeids- og sosialbyråd i Bergen fra 2019 til 2021. Hun har også vært statssekretær i Kulturdepartementet og politisk rådgiver i Arbeids- og inkluderingsdepartementet og Helse- og omsorgsdepartementet.

Jaffery er blant navnene som har blitt trukket fram etter at Anette Trettebergstuen varslet sin avgang. I tillegg til at hun kjenner Kulturdepartementet godt fra tiden som statssekretær, har Jaffery også bakgrunn fra flere verv innen kultursektoren. Blant annet har hun sittet i styret til Festspillene i Bergen og i Litteraturhuset i Bergen.

Jaffery er vokst opp på Flaktveit i Åsane i Bergen. Som ung hadde hun diverse verv i AUF, der hun til slutt ble medlem av sentralstyret. Etter dette var hun aktiv i lokalpolitikken, der hun satt i bystyret i Bergen og i Fjell kommune.

Medier: Kun ett bytte i regjeringen

Det ligger an til én enkelt utskiftning i regjeringen, ifølge flere medier. Det har vært spekulert på om statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) ville flytte på flere statsråder samtidig, men ifølge NRK og VG blir det kun én endring i denne omgang.

Ap-politikerne Hadia Tajik, Cecilie Myrseth, Lene Vågslid, Torstein Tvedt Solberg og Kjersti Stenseng er blant de andre navnene som er nevnt. En rekke politiske kommentatorer peker likevel på Jaffery som det mest opplagte valget.

– Hun er en rutinert politiker, sitter på Stortinget og kontrollkomiteen. Hun er fra Vestlandet, som ikke er en ulempe. Hun har vært statssekretær i Kulturdepartementet og kjenner det godt. Hun kan gå greit inn i det og ta det fra dag én, sier TV2s politiske kommentator Aslak Eriksrud til Medier24.

Minoritetsbakgrunn en fordel

Jafferys minoritetsbakgrunn er også en fordel, mener han.

– Hun tikker av på alle boksene. Det er en god spekulasjon og et godt navn, sier han.

Anette Trettebergstuen varslet fredag at hun trekker seg som kultur- og likestillingsminister etter å ha brutt habilitetsreglene. Hun vil formelt få avskjed i nåde av Kongen i statsråd onsdag.

Mer fra Dagsavisen