Innenriks

Flere hundre demonstranter tilbake ved Olje- og energidepartementet

Et par hundre Fosen-demonstranter forsøker på nytt mandag morgen å sperre alle innganger til Olje- og energidepartementet.

Med slagordet «Urfolksrett er ikke valgfritt – møllene må rives nå» blokkerer demonstrantene inngangene til departementet mandag morgen.

Sammen med aksjonistene fra Norske Samers Riksforbund Nuorat og Natur og Ungdom er også den svenske klimaforkjemperen Greta Thunberg, som ankom Oslo allerede søndag kveld.

Aksjonistene reagerer på at vindturbinene på Fosen, som Høyesterett har sagt at er ulovlige, ikke er revet.

Natt til mandag ble 13 av demonstrantene fjernet av politiet med makt og innbrakt etter at de nektet å fjerne seg fra innsiden av departementet. Ved 7-tiden om morgenen er flere av dem tilbake på utsiden av bygningen i Akersgata i Oslo sentrum.

På grunn av Fosen-demonstrasjonen foran Olje- og energidepartementet, anbefaler DSS de ansatte i sju departementer å jobbe hjemmefra mandag. Flere andre departementer har kontorer i samme kvartal og er påvirket av demonstrasjonen.

Departementenes sikkerhets- og serviceorganisasjon (DSS) sendte mandag morgen epost til ansatte i sju departement. I meldingen står det at det «Grunnet demonstrasjonen i regjeringskvartalet er R5, R6, og T5 stengt inntil videre. Vi anbefaler hjemmekontor».

– Meldingen er sendt til ansatte i Barne- og familiedepartementet, Kommunal- og distriktsdepartementet, Olje- og energidepartementet, Samferdselsdepartementet, Helse- og omsorgsdepartementet, Landbruks- og matdepartementet, Finansdepartementet, og Departementenes sikkerhets- og serviceorganisasjon (DSS), skriver DSS.

Mer fra Dagsavisen