Innenriks

Justisminister Emilie Enger Mehl beklager overfor Viggo Kristiansen

Justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) kommer med en formell og uforbeholden beklagelse overfor Viggo Kristiansen på vegne av den norske regjeringen.

Hun åpnet kveldens pressekonferanse med å si at hun beklaget uten forbehold.

– Viggo, jeg vil si unnskyld for den uretten du har måttet tåle, sa Mehl på vegne av regjeringen under et pressemøte torsdag kveld.

Justisministeren virket tydelig berørt da hun ba om unnskyldning for at han blitt frarøvet store deler av sitt liv i frihet.

– Det er vanskelig å sette seg inn i hvordan det har vært for deg å gjennomføre enn så lang forvaringsdom for forhold som du nå er frifunnet for, sa Mehl.

Hun understrekte at det var viktig for henne på vegne av regjeringen å beklage for den uretten staten har begått mot han.

– Dette er kanskje norgeshistoriens største rettsskandale, sa Mehl til VG etter pressekonferansen.

Beklagelsen kom på etter at Viggo Kristiansen tidligere på ettermiddagen ble ettertrykkelig trodd av en domstol og renvasket – 22 år etter at han hevdet sin uskyld første gang.

– Lagmannsretten legger påtalemyndighetens vurderinger og konklusjon til grunn. Viggo Kristiansen blir derfor å frifinne, sa lagmann Tonje Vang da hun avsluttet opplesningen av den delen av dommen som gjaldt frifinnelsen for drapene og voldtektene i Baneheia-saken.

Saken oppdateres

Mer fra Dagsavisen