Innenriks

Elektrosjokkvåpen blir permanent innført i norsk politi

Regjeringen har bestemt at politiets innsatspersonell over hele landet skal utstyres med elektrosjokkvåpen.

Siden 2019 har Beredskapstroppen, politiets skarpeste innsatsstyrke, vært utstyrt med elektrosjokkvåpen i sin tjeneste, og fire politidistrikter har deltatt i et prøveprosjekt.

Etter tilråding fra politiet har Justisdepartementet nå bestemt at våpenet kan innføres for innsatspersonell i hele politietaten.

– Evalueringen viser også at ESV (elektrosjokkvåpen) kan erstatte bruk av skytevåpen i noen tilfeller, men ikke i alle. Likevel er det indikasjoner på at tilgang på ESV kan medføre redusert risiko for alvorlige skader og bruk av dødelig makt fra politiet, skriver Politidirektoratet torsdag.

Justis- og beredskapsminister Monica Mæland sier prøveperioden viser at elektrosjokkvåpenet har vist seg særlig effektivt i situasjoner der politiet står overfor gjerningsmenn med kniv.

– Jeg vil understreke at elektrosjokkvåpen ikke skal overta som det foretrukne maktmiddelet fremfor batong og pepperspray, men fylle et tomrom mellom disse og skytevåpen, sier Mæland.

Vil ha så skånsom maktbruk som mulig

Erfaringene fra prøveprosjektet har vært evaluert av Universitet i Umeå i Sverige. Evalueringen har også vist at innføringen av elektrosjokkvåpen førte til lavere bruk av pepperspray.

– Vi tar maktbruk på alvor, og det vil alltid være et mål for oss å redusere maktbruken til et absolutt minimum. Likevel er maktbruk en del av vår hverdag og våre oppgaver, og da er det vår plikt å sørge for at maktbruken skjer så skånsomt som mulig med minst mulig skaderisiko, sier beredskapsdirektør Tone Vangen i Politidirektoratet.

Treff gir muskelsammentrekninger

Våpenet som er brukt i prøveperioden, er av typen Taser. Den skyter ut to piler som danner en sluttet krets når den treffer målet ved hjelp av metalltrådene som henger ved i våpenet.

Med en spenning på mellom 800 og 1.200 volt får den som blir truffet, kraftige muskelsammentrekninger, men i utgangspunktet ikke så kraftige at det skal være farlig for hjertet.

I prøveperioden har politiet skutt 90 personer med elektrosjokkvåpen, melder NRK. Beredskapstroppen står bak elleve av disse.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen

Mer fra Dagsavisen