Innenriks

Aksjonister pågrepet etter å ha blokkert Klima- og miljødepartementet

Rundt 100 aksjonister fra Extinction Rebellion sperret tirsdag krysset Frederiks gate/Karl Johans gate nedenfor Slottet i Oslo. Senere på dagen ble sju klimademonstranter pågrepet for å ha nektet å fjerne seg fra lokalene til Klima- og miljødepartementet

– Samtlige er anmeldt, opplyser operasjonsleder Tor Gulbrandsen i Oslo politidistrikt til NTB.

Politiet i Oslo meldte om hendelsen like før klokka 17.

Hendelsen oppsto etter at flere demonstranter hadde oppholdt seg i lokalene til Klima- og miljødepartementet fra klokka 12 tirsdag. Departementet hadde gitt personene lov til å oppholde seg i lokalene.

– Vi fikk derimot en henvendelse fra Klima- og miljødepartementet klokka 16 om bistand til å fjerne demonstrantene, sier Gulbrandsen og legger til:

– Vi ankom stedet, kom i kontakt med demonstrantene og ga dem en frist om å fjerne seg innen klokka 16.30. Sju personer nektet, og de ble transportert til arresten, sier Gulbrandsen.

Dekker ikke hele forelegget

Det opplyste Oslo politidistrikt til NTB i 12.30-tiden tirsdag.

Hvert av foreleggene er på 13.000 kroner. Totalt er det dermed skrevet ut forelegg for til sammen 429.000 kroner til aksjonister fra Extinction Rebellion etter aksjonene i Oslo mandag og tirsdag.

Mandag aksjonerte gruppen utenfor Olje- og energidepartementet, i Majorstukrysset og på Ankerbrua ved Grünerløkka i Oslo. Totalt ble 48 personer innbrakt eller pågrepet under disse aksjonene.

Talsperson Christian Hansson i Extinction Rebellion sier at aksjonistene er ansvarlige for sine egne forelegg, og at de selv velger om de vil vedta dem eller ikke.

– Extinction Rebellion i Norge, Sverige og Danmark har likevel drevet innsamling via sosiale medier og nettsidene våre til en solidaritetskasse, og vi skal ta fra den så langt kassen rekker. Aksjonistene kan likevel ikke vente å få dekket hele forelegget, sier Hansson.

Fikk bøter på over 1 million kroner

Tirsdag sperret gruppen krysset Frederiks gate/Karl Johans gate ved Slottet i Oslo. I 12.30-tiden skrev Oslopolitiet på Twitter at de har gitt pålegg til aksjonistene om å flytte seg. Flere av aksjonistene nektet å flytte seg, og i 14.20-tiden var 35 aksjonister pågrepet eller innbrakt.

Extinction Rebellion-aksjonister har også møtt opp utenfor Klima- og miljødepartementet tirsdag.

Hansson sier at gruppen er forberedt på at det vil komme enda flere forelegg, og at flere vil bli innbrakt under aksjonene de har planlagt videre denne uken.

– I forbindelse med aksjonene vi hadde for et år siden, ble vi ilagt bøter for til sammen i overkant av 1 million kroner, og aksjonene vi holder på med nå, er mye større enn da. Vi er fortsatt bare på tirsdag, sier Hansson.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra DagsavisenMer fra Dagsavisen