Valget 2021

Ap fosser fram i ny partimåling – nedgangen fortsetter for Sp

Ap er dobbelt så store som Sp på partibarometeret Norstats har utarbeidet for Aftenposten. Samtidig forlater velgerne Senterpartiet.

Sp og deres statsministerkandidat Trygve Slagsvold Vedum får stadig flere dårlige nyheter. I Norstats tredje måling på kort tid for Aftenposten faller partiet markant med 4,3 prosentpoeng til rundt 12 prosent oppslutning.

Men Arbeiderpartiets Jonas Gahr Støre kan glede seg, for Ap på sin side har gjort et kraftig byks med en framgang på 4,7 prosentpoeng. De er dermed dobbelt så store som samarbeidspartneren Sp, med 26,8 prosent.

Ifølge avisen har Ap hentet rundt 60.000 velgere fra Høyre siden sist stortingsvalg og 118.000 nye velgere som ikke stemte i 2017. De har også overbevist 25.000 velgere fra Sp om å bytte parti.

I tillegg har SV, som Vedum lenge har vært skeptisk til å samarbeide med i ny regjering, beholdt en oppslutning på 9,7 prosentpoeng.

Det vil si at partiene som utgjør Støres drømmeregjering, Ap, Sp og SV, til sammen hadde fått et klart flertall med 91 mandater dersom dette var valgresultatet.

Det er Høyre og statsminister Erna Solberg som går på det største nederlaget i denne målingen, hvor dagens tre regjeringspartier kun får til sammen 40 mandater. Med Sylvi Listhaugs Frp bikker de så vidt 59 mandater, 26 unna sikret regjeringsmakt.

Høyre er også langt unna å konkurrere med Ap om å være Norges største parti, med en tilbakegang på 3 prosentpoeng og kun 18,9 prosent oppslutning mot Aps 26,8 prosent.

Verken KrF (3,6 prosent) eller Venstre (3,8 prosent) når sperregrensen på 4 prosent, ifølge den seneste målingen.

MDG faller litt på meningsmålingene til 5,3 prosent etter oppgangen i kjølvannet av FNs klimarapport tidligere denne måneden. Mens Rødt får en økning på opp 1,5 prosentpoeng og kryper over sperregrensen med 4,7 prosent oppslutning.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen

Mer fra Dagsavisen