Innenriks

MDG stiller oljeultimatum

MDG gjør letestans til et absolutt krav for å støtte en regjering. Nå utfordrer partiet SV og Venstre til å gjøre det samme.

– Nok er nok! Nok er nok! Nok er nok!

Det var det taktfaste ropet da MDG arrangerte valgkampstart i Kubaparken i Oslo tirsdag.

Partileder Une Bastholm ser nå en historisk sjanse til å få endret oljepolitikken i Norge. Hun viser til kampen om Lofoten, Vesterålen og Senja (LoVeSe) som eksempel og håper nå at det skal være mulig å få til det samme i kampen om letestans.

– MDG setter derfor som absolutt krav for å støtte eller sitte i en regjering at man ikke deler ut nye letelisenser på sokkelen og heller ikke nye utvidelser eller investeringer på sokkelen, sier Bastholm til NTB.

Ifølge henne kan man knapt kalle seg et miljøparti i Norge i dag uten å kreve dette.

Utfordring til Venstre og SV

På valgkampåpningen kom MDG samtidig med en utfordring til SV og Venstre om å stille samme ultimatum som dem.

Lan Marie Berg, som er MDGs listetopp i Oslo, viste til at Arbeiderpartiet ønsker å ha SV inn i regjering, men har utelukket å sitte i regjering med MDG.

– Lurer du kanskje på hvorfor? spurte Berg retorisk.

– Jeg tror jeg fikk svaret da jeg så et oppslag med Audun Lysbakken i går, da han sto der med sånne dådyrøyne og spurte Jonas veldig pent om han ikke kunne være så snill og kanskje revurdere om de måtte lete etter mer olje etter valget, fortsatte hun.

Mens SV, Venstre og Rødt alle går til valg på full letestans, er MDG det eneste partiet som stiller dette som absolutt krav, fastholdt Berg.

SV sier nei

SVs nestleder Torgeir Knag Fylkesnes uttaler i en tekstmelding til NTB at det for SV er uaktuelt å sikre flertall for en regjering som ikke tar klima på alvor.

– Men vi vil ikke stille oss på sidelinjen i denne uhyre viktige kampen ved å stille ultimatum før vi går i forhandlinger, skriver Fylkesnes.

Han minner om det heller ikke ble stilt ultimatum om LoVeSe.

– Vi har vunnet kampen mot oljeboring i Lofoten, Vesterålen og Senja, og det gjorde vi uten ultimatum. Vi skal vinne dette også, men vi kommer dit mye raskere hvis MDG er mer konstruktive enn dette, sier Fylkesnes.

Vil heller forhandle

Venstres nestleder, klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn, mener MDG egentlig bare stiller et ultimatum til seg selv.

– Når du stiller ultimatum før forhandlingene er begynt, så betyr det som regel bare at du ikke engang får satt deg ved forhandlingsbordet, sier Rotevatn til NTB.

Også han trekker fram LoVeSe som eksempel.

– Vi har aldri stilt ultimatum om ikke å ha oljevirksomhet utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja. Men alle har forstått at det har vært en utrolig viktig sak for oss og vår regjeringsdeltakelse. Og vi har vunnet fram i forhandlinger fordi vi har sittet ved bordet, sier Rotevatn.

Kraftig medlemsvekst

De siste målingene tyder på MDG heller ikke vil komme i posisjon til å kunne stille noen krav i saken – fordi en eventuell ny regjering ikke vil være avhengig av MDG for å ha flertall i Stortinget.

Men MDG ligger godt an til å komme over sperregrensa, og etter at FNs klimapanel (IPCC) mandag la fram sin nye rapport, har MDG fått over 750 nye medlemmer.

Ifølge Berg er en stemme til MDG "den aller beste medisinen mot klimaangst".

– Vi har fått en klimarapport som er ekstremt skremmende. Og det er bare MDG som tar den på alvor. Det sier egentlig alt om hvor lite klimasaken har fått dominere norsk politikk til nå, sier Berg til NTB.

– Har du tro på at denne klimarapporten kan endre valgkampen for dere?

– Jeg håper det. For vi har forferdelig dårlig tid hvis vi skal klare å kutte klimagassutslippene nok til å redde verden fra katastrofale klimaendringer. (NTB)

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen


Mer fra Dagsavisen