Innenriks

Stortinget sier nei takk til Thunberg

MDG vil invitere den svenske klimaaktivisten Greta Thunberg til å tale i Stortinget. Men der sier et flertall av de andre partiene nei takk.

Frp gikk allerede mandag ut og vendte tommelen ned for initiativet fra Miljøpartiet De Grønne, som ønsker å invitere den verdenskjente tenåringen til Stortinget i august.

Tirsdag fulgte både Arbeiderpartiet, Høyre og Senterpartiet etter. Dermed er det ikke flertall for å sende en invitasjon til Thunberg.

SV applauderer derimot initiativet.

– Thunberg er en av de viktigste personene i vår tid. En som peker på den grove urett vi er i ferd med å begå mot framtidige generasjoner. Hun fortjener både fredsprisen og få komme til Stortinget, sier SVs Lars Haltbrekken til NTB.

Han er blant flere som har nominert Thunberg til Nobels fredspris.

Høyres parlamentariske leder Trond Helleland minner på sin side om at Stortinget både i 1999 og 2005 sa nei til Sør-Afrikas frigjøringskjempe Nelson Mandela.

– Han ble henvist til publikumsgalleriet. Vi reiste oss og applauderte, selv om det egentlig var et brudd på Stortingets regelverk, sier han.

– Stortingets talerstol er folkets valgte representanters talerstol. Derfor blir det et nei fra oss til Greta Thunberg. Ikke er hun norsk, og ikke er hun folkevalgt, sier han.

Mer fra Dagsavisen