Innenriks

Norge øker bistanden til Gaza

Norge øker den humanitære støtten til sivilbefolkningen på Gazastripen med 30 millioner kroner.

– Jeg er svært bekymret over de høye tapstallene i Gaza, sivilbefolkningens lidelser og de store ødeleggelsene, særlig på viktig infrastruktur som er avgjørende for å sikre rask og effektiv helserespons, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) i en pressemelding.

Hun legger til at humanitære aktører jobber med å sikre rent vann, helsetjenester, matdistribusjon og utstyr for å begrense spredningen av koronaviruset.

– Derfor øker Norge nå den humanitære støtten til den palestinske sivilbefolkningen med 30 millioner kroner, sier statsråden.

Vurdere ytterligere bidrag

Økningen kommer i tillegg til 71 millioner kroner i humanitær støtte til palestinerne så langt i 2021. Samtidig vurderes ytterligere bidrag til Gaza.

– Vi vil særlig bidra til å styrke beskyttelse av barn, til helsehjelp, husly, mat, vann og sanitære forhold. Norge oppfordrer partene til å legge til rette for at humanitære aktører får trygg og uhindret tilgang til de som trenger hjelp, sier utenriksministeren.

Ifølge FN trengs det 312 millioner kroner til umiddelbar nødhjelp bare for å få dekket de grunnleggende behovene på Gazastripen de neste ukene.

Fordømmer angrep mot sivile

De siste elleve dagene har det vært intens bombing av Gaza under konflikten mellom Israel og Hamas, som på sin side har gjennomført rakettangrep mot Israel, men med langt færre drepte.

– Sivile rammes hardt av de militære angrepene mot mål i Gaza. Vi fordømmer alle angrep mot sivile. Alle parter til konflikt er forpliktet til å beskytte sivile mot konsekvensene av krigføringen, sier Søreide.

Norge fortsetter arbeidet i FNs sikkerhetsråd for å legge press på partene til å stanse voldshandlingene umiddelbart og inngå en våpenhvile.

Norge er en stor giver til Palestina og bidro i 2020 med totalt i 881 millioner kroner. (NTB)

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen

Mer fra Dagsavisen