Innenriks

Ingen koronaløsning for lærerne

Både Utdanningsforbundet og Norsk Lektorlag er skuffet over at KS ikke vil komme dem i møte med en avtale som sikrer lærere overtidsbetaling i koronatiden.

Av Bibiana Piene-NTB

Torsdag holdt partene et andre møte i saken. Men i likhet med et møte sist fredag endte også dette resultatløst.

– Lærernes arbeidstidsavtale fungerer i normale tider, men omfatter ikke en pandemisituasjon. Vi vil derfor ha en tilleggsavtale som regulerer ekstraoppgaver som har med korona å gjøre, sier leder i Lektorlaget, Rita Helgesen.

I koronakarantene?: Satt i karantene i 26 år (+)

– Kasteball

KS har i stedet gått inn for å lage en veileder til kommunene. Men det vil ikke fungere, hevder Lektorlaget, som blant annet viser til Rogaland, der fylkeskommunen har avvist krav om kompensasjon for koronamerarbeid.

– Arbeidsgiversiden i Rogaland har bare pekt på KS i Oslo og sagt at «dette må avgjøres på sentralt hold», sier Leif Johannes Omland, som er en av Lektorlagets hovedtillitsvalgte i Rogaland.

Lærerne blir dermed en kasteball mellom KS og arbeidsgiverne, mener Helgesen.

– I dag så vi ingen vilje hos KS til å ta arbeidsgiveransvar, sier hun.

Les også: Derfor går bare halvparten av småbarna i denne bydelen i barnehage

Fremmer felles krav

Ifølge en undersøkelse blant 2.000 lærere har bare 3,5 prosent fått betalt for merarbeid som følge av pandemien. Lektorlaget og Utdanningsforbundet vil nå fremme et felles krav til KS om en midlertidig og tidsavgrenset sentral særavtale. KS har 14 dager på seg til å svare på om de vil gå inn i forhandlinger.

– Dette haster for slitne lærere som er lei av å jobbe gratis, sier Helgesen.

Aps skolepolitiske talsperson Torstein Tvedt Solberg mener kunnskapsminister Guri Melby (V) må på banen og har varslet at han vil ta saken til Stortinget dersom ikke partene kommer fram til en løsning. (NTB)

PS! Du leser nå en åpen artikkel. For å få tilgang til alt innhold fra Dagsavisen, se våre abonnementstilbud her.