Innenriks

Forsker reagerer på regjeringens tolkning av FN-rapport

En av forskerne bak en klimarapport fra FN reagerer kraftig på at regjeringen mener rapporten forsvarer fortsatt norsk oljeleting.

Rapporten fra FNs klimapanel tegner ulike scenarioer for hvordan verden kan nå målene i Parisavtalen. Men måten regjeringen tolker rapporten, får en av forskerne bak rapporten til å reagere, skriver NRK.

Les også: Perspektivmeldingen: – Hovedutfordringen er hvordan vi skal ta vare på velferdssamfunnet

– Å bruke disse scenarioene for å utsette utfasing av fossil energi er å tukle med modellene. Det tegner et bilde av noen som verken begriper omfanget av klimakrisen, eller at samfunnet er klar til å gå framover, sier klimaforsker Daniel Huppmann.

Les også: Slakter regjeringens perspektivmelding: – En politisk dekkoperasjon

I Perspektivmeldingen, som regjeringen la fram forrige uke, ble det vist til flere av scenarioene fra FN-rapporten. Regjeringen mener de er forenelige med at Norge skal fortsette med oljeleting.

Finansminister Jan Tore Sanner (H) er helt uenig i at regjeringen tukler med scenarioene i klimaforskningen. Han sier de har tatt hensyn til forutsetningene både i Perspektivmeldingen og i regjeringens nye klimaplan.

– Både Norge og resten av verden står foran en stor omstilling, og det er behov for kraftfulle tiltak for å nå målene under Parisavtalen. Det skal vi klare for Norges del, og vi deltar aktivt i det europeiske samarbeidet og globalt for at vi skal nå disse målene, sier Sanner.

PS! Du leser nå en åpen artikkel. For å få tilgang til alt innhold fra Dagsavisen, se våre abonnementstilbud her.

Mer fra Dagsavisen