Innenriks

Kommuneoverleger ber hyttefolk reise hjem

Kommuneoverlegene i Sør-Østerdal ber hyttefolk fra Oslo-regionen som er berørt av det muterte viruset, om å reise hjem.

Hanna Rydløv, kommuneoverlege i Trysil som uttaler seg på vegne av de andre kommuneoverlegene i Sør-Østerdal, ber folk fra Oslo-regionen om å dra hjem senest søndag, ifølge NRK.

Les også: Høie bekrefter at regjeringen kan komme med flere lokale tiltak rundt Oslo

– Oppfordringen fra statsministeren om at folk fra de smitteutsatte områdene ikke bør dra på hytta, er forståelig, sier også kommuneoverlege i Sør- og Midt-Gudbrandsdal, Anders Brabrand.

Mange hytteeiere hadde imidlertid allerede reist til hytta da reglene ble innskjerpet. Kommuneoverlegene understreker at de kan bli ut helgen.

– Det viktige er at de som er her, holder seg på hytta og ikke går ut og spiser. Men å ta en skitur bør gå bra, når de holder seg unna andre, sier Braband.

Les også: Follo-kvinner må føde alene

TV 2: Høie informert om mutantutbrudd før han dro på hyttetur

Helse- og omsorgsminister Bent Høie dro selv på hytta før de nye tiltakene kom på plass. Både fredag kveld og løradag morgen formidlet han strenge tiltak over videolink direktesendt fra hytta i Bjørkheim utenfor Stavanger.

Helseminister Bent Høie ble varslet om det ukontrollerte utbruddet av mutert virus i Oslo-regionen torsdag kveld, og dro til Stavanger og hytta fredag morgen.

Statsminister Erna Solberg sa lørdag til NRK at Høie dro på hytteturen tidlig fredag morgen, og at han reiste før varselet om det muterte viruset kom.

Folkehelseinstituttet bekrefter imidlertid overfor TV 2 at første varsel til regjeringen gikk torsdag kveld, og at det ble sendt en risikovurdering 1.31 natt til fredag.

– Jeg er nå oppmerksom på at de fikk varsel sent torsdag kveld. Han reiste fredag morgen. Vi andre fikk beskjed fredag morgen om mutasjonen, sier Solberg til TV 2.

Høie forklarer selv at han er bosatt i Stavanger og pendler hjem i helgene. Han sier han ikke var kjent med anbefalingen om å unngå reiser da han dro fra Oslo, men innrømmer at han ble varslet om utbruddet torsdag kveld.

Søndag kveld reiser Høie hjem igjen til Oslo.