Innenriks

Kina og Russland interessert i kullfelt til salgs på Svalbard

Et privat aksjeselskap selger kullfelt nær Longyearbyen på Svalbard. Den norske staten viser laber interesse, men kinesiske og russiske interesser er ivrige.

Selskapet Austre Adventfjord selger kullfelt som er i overkant av 82.000 dekar, skriver Aftenposten. Det tilsvarer 82 kvadratkilometer i et område rett nord for Longyearbyen.

Selgeren vil helst selge til staten, men her er interessen beskjeden.

– I utgangspunktet er det krevende å se for seg at staten skal drive utmål selv. Vi vurderer alle henvendelser seriøst, skriver Næringsdepartementet i en uttalelse til avisen.

Det statseide kullselskapet Store Norske har takket nei. Nå er interessenter både fra Russland og Kina på banen, bekrefter selgeren til avisen.

Les også: Rekordhøye nivåer av CO2 og metan i atmosfæren over Norge i 2019

Selger sier interessen er stor

– Vi opplever stor interesse for rettighetene. Vi har samtaler med selskaper som hører hjemme i Kina og Russland, sier den pensjonerte advokaten Erling Lyngtveit til NRK.

Han representerer selskapet som eier rettighetene til å utvinne mineraler og bergarter i Austre Adventfjord på Svalbard.

– Det er den eneste av disse type rettigheter i arktiske strøk i hele verden som er til salgs, sier han videre.

På Svalbard er eiendomsrett til selve landområdet skilt fra retten til å utvinne mineraler.

Les også: Line Ylvisåker lever der klimaet endrer seg raskest i hele verden (+)

Eneste norske kullkraftverk

Forfatter Per Arne Totland, som har skrevet en rekke bøker om Svalbard, sier at et kinesisk eierskap kan gi Kina et fotfeste i Arktis som landet ikke har i dag.

– Et salg til kinesiske eller russiske interesser vil synliggjøre svakheter i norsk Svalbard-politikk, sier han til Aftenposten.

Det er i dag lite kulldrift på Svalbard. Store Norske har litt drift i Gruve 7, og russerne har noe utvinning i Barentsburg. Gruve 7 forsyner kullkraftverket som skaffer strøm på Svalbard. Dette er det eneste norske kullkraftverket.

PS! Du leser nå en åpen artikkel. For å få tilgang til alt innhold fra Dagsavisen, se våre abonnementstilbud her.

Mer fra Dagsavisen