Innenriks

Søreide legger press på Somaliland

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) har gitt Somaliland klar beskjed om at dødsstraffen mot norske Saad Jidre er uakseptabel og ikke må fullbyrdes.

Bilde 1 av 2

Søreide var lørdag i direkte kontakt med president Muse Bihi Abdi i utbryterrepublikken.

– Utenriksdepartementet ser svært alvorlig på denne saken, sier Søreide til Dagbladet , som omtalte saken først.

Saad Jidre (54), som er norsk statsborger, ble onsdag dømt til døden for overlagt drap i Somaliland. Selv hevder han at han forsvarte seg da han uten forvarsel ble angrepet på gaten. Torsdag fikk familien beskjed om at han lørdag skulle henrettes ved skyting.

– Jeg tok lørdag morgen kontakt med presidenten og ga tydelig beskjed om at dødsstraffen er uakseptabel og ikke må fullbyrdes, sier Søreide i en epost til NTB.

Hun understreket også at nordmannen må få tilgang til ordinære rettsprosesser.

Artikkelen fortsetter under bildet 

Nordmannen sitter fengslet i dette piratfengselet i Hargeisa.

Nordmannen sitter fengslet i dette piratfengselet i Hargeisa. Foto: Katharine Houreld / AP / NTB

Har fått forsikringer

– Presidenten forsikret meg om at fullbyrdelsen av dødsstraffen ikke ville skje nå, og at den norske statsborgeren ville ha mulighet til å anke, skriver Søreide.

Også den norske ambassaden i Nairobi har vært i kontakt med Somalilands utenriksminister og høyesterettsjustitiarius for å uttrykke norske myndigheters syn.

– Det samme formidlet vi til Somalilands representant i Norge, da han ble kalt inn til UD på fredag, sier Søreide, som uttrykker stor forståelse for at situasjonen er vanskelig for både nordmannen og hans familie.

54-åringen har bodd i Norge de siste 25 årene.

Intensiverer arbeidet

– Vi vil fortsette å ta opp saken med lokale myndigheter, og vi samarbeider med EU og den internasjonale Røde Kors-komiteen på bakken, sier Søreide.

– UD har jobbet konsulært med denne saken siden nordmannen ble arrestert i april, og vi har intensivert arbeidet vårt etter at dommen falt på onsdag. Vi jobber gjennom alle relevante diplomatiske kanaler, både her i Oslo og ved ambassaden vår i Nairobi, sier hun

Henrettelsen utsatt til desember 

Norske Saad Jider Hayd (54) skulle etter planen henrettes i Somaliland i helgen. Nå er henrettelsen utsatt til desember.

– Vår klient har fått beskjed om at henrettelsesdatoen er utsatt, men vil finne sted i løpet av desember måned, sier 54-åringens forsvarer John Christian Elden til TV 2.

Les også: UD: Dødsstraffen i Somaliland er uakseptabel og må ikke fullbyrdes

Mer fra Dagsavisen