Innenriks

MDG: Ut med plast, inn med gjenbruk

MDG vil innføre en ny plastavgift for å redusere plastforsøplingen og gjøre det billigere å reparere klær, sko, elektronikk og mer til.

Dette går fram av partiets alternative statsbudsjett for 2021.

– MDG vil gjøre Norge til en verdensleder ikke bare i kampen mot klimakrisa, men også plastkrisa. Da må vi gjøre det billigere å leve miljøvennlig og dyrere å forurense. Dersom flere reparerer i stedet for å kjøpe nytt, kan vi spare tonnevis med både CO2-utslipp og unødig forsøpling, sier Lan Marie Nguyen Berg, MDGs byråd for miljø og samferdsel i Oslo.

Les også: Oslo er best i landet på klimatilpasning (+)

Dyrere og billigere

MDGs forslag innebærer innføring av en avgift på 10 kroner for hvert tonn med fossil plastemballasje og 5 kroner per tonn resirkulert plast. Avgiften skal gjelde alle typer plast uavhengig av produsentland.

Den vil samlet sett kunne utgjøre 1,1 milliarder kroner i året, ifølge MDGs beregninger.

Disse pengene skal brukes til å fjerne merverdiavgiften på gjenbruk og reparasjoner av klær, sko, husholdnings- og fritidsvarer og elektronikk. MDG vil også fjerne merverdiavgiften på andrehånds omsetning av elektronikk.

Både MDG og Framtiden i våre hender (FIVH) er blant dem som i årevis har ønsket å fjerne merverdiavgiften på reparasjoner. I to undersøkelser gjennomført av Respons Analyse for FIVH i henholdsvis 2017 og 2019, sa om lag sju av ti spurte at de ville ha reparert mobilen sin, hvis det hadde lønt seg. Fem av ti som svarte i 2017, sa at de ville ha reparert klærne sine, hvis det hadde lønt seg.

– Er det produsentene og importørene av plasten som skal betale avgiften dere vil innføre?

– Ja, det stemmer. En plastavgift vil gi bedriftene en grunn til å redusere bruken av billig plast, svarer Berg.

– Disse bedriftene vil vel flytte denne kostnaden over på forbrukerne, slik at mange varer blir dyrere å kjøpe? Vil ikke det kunne ramme husholdningene hardt?

– Nettopp derfor vil vi bruke inntektene til å gjøre det billigere å reparere og gjenbruke, svarer Berg.

Les også: Krever tiltak for mer reparering

– Helt sjukt mye plast

Hun påpeker også at alternativer til fossil plast finnes allerede.

– Når de miljøvennlige alternativene blir billigere, vil jo forbrukerne i større grad velge disse. Det som virkelig blir dyrt, er hvis vi ødelegger havet og naturen vår med plastforsøpling, sier Berg.

– Hvorfor vil dere ha forskjellig avgiftssats på ny og gjenbrukt plast?

– Fordi vi ønsker at man i større grad skal gjenvinne eksisterende plast enn å produsere ny, svarer Berg.

– Produsentene må ta et langt større ansvar for at plasten de selv produserer, håndteres på en god måte.

– Derfor vil MDG også innføre et krav om at plast som produseres må kunne gjenbrukes eller gjenvinnes. I dag produseres altfor mye av plasten på en måte som gjør dette nesten umulig, fortsetter hun.  

– Tror dere denne avgiften vil kunne føre til mindre bruk av plast til emballasje og andre formål?

– Ja, det er jo hele poenget. Plastforsøplingen er et av vår tids største miljøproblemer. Det brukes i dag helt sjukt mye plast for å pakke inn tingene våre. Altfor mye av den havner i naturen og til sist kanskje også i magen til oss mennesker. Mindre plast er bra for naturen, men mer gjenbruk av plast, i stedet for å produsere ny, er bra for klimaet.

Les også: Så mye plast kaster du i løpet av ett år

– Skape et større marked

–  Hvis dere klarer å redusere forbruket av plast med den nye avgiften, vil ikke det kunne føre til at dere ikke fullt ut får finansiert fjerningen av merverdiavgiften på reparasjoner og gjenbruk?

–  Det er jo en generell problemstilling ved alle miljøavgifter, enten det er bompenger, flyseteavgifter eller plastavgifter. Om plastforbruket kuttes masse er jo det kjempebra. Da får vi heller finne andre måter å finansiere momskutt på reparasjoner og gjenbruk. Vi kan jo begynne med å avvikle de norske oljesubsidiene på utallige milliarder hvert år, svarer Berg.

– Finnes det nok reparatører i Norge, også i mer grisgrendte strøk av landet, til at alle som vil, kan få reparert ødelagte ting på en enkel måte?

– Vår oppgave som politikere er jo å tilrettelegge for den utviklingen som er bra for oss og kloden. Ved å gjøre det billigere å reparere og gjenbruke, ønsker vi i MDG å bidra til å skape et mye større marked for å ta vare på tingene sine, uansett om du bor i Groruddalen i Oslo eller Vardø i Finnmark.

Les også: Oppfordrer 370.000 butikkansatte til å redde klimaet og egne jobber

Bransjen etterlyser avgift

Ideen om en avgift på plast, lik den MDG nå foreslår, er ikke ny, verken her til lands eller internasjonalt.

– Stortinget påla regjeringen å vurdere en avgift på forurensende plast allerede i 2014. Avgiften har latt vente på seg, mens plastproblemet har blitt større, påpeker Berg.

Like lenge har Infinitum, som drifter pantesystemet for drikkevarebokser og plastflasker, Bryggeri- og Drikkevareforeningen og flere miljøorganisasjoner, jobbet for et stortingsvedtak om en miljøkostnad på bruk av ny plast. Forslaget til utforming av en slik plastavgift er blitt presentert både for nåværende klima- og miljøvernminister Sveinung Rotevatn (V), forgjengerne Ola Elvestuen (V) og Vidar Helgesen (H), og Finansdepartementet.

– Vi foreslår en avgift som motiverer til økt bruk av resirkulert materiale. Ved å innføre en materialavgift på ny plast, blir det økonomisk lønnsomt å bruke resirkulert plast, har Kjell Olav Maldum, administrerende direktør i Infinitum, uttalt om dette.

En lignende avgift kan bli innført i Spania fra 1. juli neste år, som følge av EU-direktivet om engangsplast. Også myndighetene i Italia og Storbritannia arbeider med å innføre en tilsvarende avgift, ifølge Infinitum.

– På dette området ligger EU langt foran Norge. Hvis Norge skal nå EUs mål for materialgjenvinning, må også den norske regjeringen ta avgifter i bruk. Hvis dette ikke tas tak i nå, vil Norge bli liggende langt bak EU, mener Maldum.

PS! Du leser nå en åpen artikkel. For å få tilgang til alt innhold fra Dagsavisen, se våre abonnementstilbud her.

Mer fra Dagsavisen