Nyheter

Oslo best på klimatilpasning

En ny oversikt fra Cicero viser at Oslo er den kommunen i Norge som er kommet lengst i arbeidet med klimatilpasning.

Det fremgår i en stor rapport som If og CICERO utga mandag.

Mandag fikk byråd for miljø og samferdsel, Lan Marie Berg (MDG beviset på at Oslo er best i klimatilpasningsklassen.

Les også: «MDG forlater samarbeid i Viken grunnet utbygging av E18»

Mer ekstremvær

– Klimakrisen er her nå. Allerede opplever Norge mer nedbør, mer flom og flere jordskred og snøskred. Dette er dessverre bare begynnelsen og de neste årene vil Norge og resten av verden oppleve mer ekstremvær og store konsekvenser som følge av klimaendringene, sier byråd for miljø og samferdsel, Lan Marie Berg til Dagsavisen. 

– Derfor må vi nå både tilpasse oss de klimaendringene vi vet kommer og kutte klimagassutslippene så raskt vi kan.

Oslo er den kommunen i Norge som er kommet lengst i arbeidet med klimatilpasning. Deretter følger Bergen, Skien og Stavanger. Hele 1 av 3 kommuner er kommet kort i arbeidet.

–  Selv om det er de største kommunene som topper listen, er det de minste kommunene som har forbedret seg mest siden i fjor. Likevel er mer enn 1 av 3 spurte kommuner knapt nok i gang med det dette svært viktige arbeidet, sier Ivar Martinsen, konserndirektør Bedrift i If Skadeforsikring i en pressemelding.

Hele fire av fem kommuner i undersøkelsen har allerede opplevd ekstremvær i løpet av de siste ti årene.

Flest har blitt rammet av økende nedbør (60 prosent). Deretter kommer endret vannføring (52 prosent) og konsekvenser som følge av økt temperatur (45 prosent).

Les også denne: Det grønne kuttes i utbyggingsprosjekter: – Vi må redde naturen i byene 

– Vår tids største solidaritetssak

– Mer ekstremvær utgjør en trussel for liv og helse, for folks hus og hjem, og for kritisk infrastruktur. Vi i Norge opplever store endringer og det haster med å tilpasse oss en verden med mer flom og fare for oversvømmelser. Men det er fattige land i sør som får de største konsekvensene. Der gir tørke mangel på rent drikkevann, dårlige avlinger og sult. I dag opplever mange at livsgrunnlaget deres rives vekk på grunn av klimaendringene. Verdens fattigste rammes hardest, derfor er klimakrisen vår tids største solidaritetssak, sier byråd Lan Marie Berg.

I Oslo er overvann den største utfordringen av klimaendringene. Derfor har byrådet satt av 26 millioner de neste fire årene for å bekjempe overvann, påpeker Berg.

– Vi åpner bekker og elver, lager flombed og sørger for flomveier for å lede vannet i riktig retning når det kommer store regnskyll, sier hun videre.

Det hjelper også å plante flere trær - les mer her: Årets oktober ble nest våteste noensinne i Oslo

169 prosent

Bare de siste ti årene har antall store naturskadehendelser i Norge økt med hele 169 prosent, ifølge Cicero.

Finans Norge lanserte i oktober 2019 en klimarapport som viser at forsikringsselskapene de siste elleve årene har betalt ut omlag 30 milliarder kroner på landsbasis i erstatning til privatpersoner og næringslivet som har fått skade på bygninger og innbo på grunn av naturhendelser eller værrelaterte hendelser.

Les også: Fossilfrie bygge- og anleggsplasser innen 2021

– Ekstremvær har ekstreme kostnader for samfunnet. Dessverre gjør regjeringa alt for lite for å bekjempe klimakrisa og redde folks hus fra flom og annet ekstremvær. De burde heller bruke penger på klimatiltak, kollektivtransport, natur i byene og rassikring, ikke mer motorvei og oljeboring, sier MDG-politikeren.

Les også denne: Regnskap over naturområder skal hjelpe kommunene å bevare mer  

Mer fra Dagsavisen