Innenriks

Ap vil gi alle førsteklassinger gratis SFO

Arbeiderpartiets vil bruke 250 millioner kroner neste år for å starte innføring av gratis skolefritidsordning og aktivitetsskole for alle førsteklassinger.

Av Birgitte Iversen

Dette er en av største satsingene på utdanningsområdet i Aps alternative budsjett, som legges fram torsdag.

– Vi vil sikre at alle barn kan få delta i leken, læringen og fellesskapet også etter siste skoletime. Det er over 10.000 førsteklassinger som ikke deltar i SFO i det hele tatt, ifølge de siste tallene fra Utdanningsdirektoratet, sier Aps skolepolitiske talsperson Torstein Tvedt Solberg til NTB.

– Vi vil begynne opptrappingen med fem timer gratis i uka neste år, altså halvveis til målet om gratis kjernetid på ti timer i uka, sier han.

Les også: Støre åpner lommeboka for de ledige – setter av 3,5 milliarder til feriepenger

Mål om 1-.4. klasse

På sikt er Aps mål å gi gratis SFO til alle elever fra 1. -4. klasse.

– Dette er et enormt stort løft som kommer til å bli en av de store satsingene dersom vi vinner valget. Vi ser det tar tid å innføre, derfor starter vi med et stort løft nå for å markere at dette er viktig å få på plass, sier Solberg.

Med utgangspunkt i gjennomsnittsprisen for en full plass i SFO (20 timer) på 2.617 kr i måneden, har Ap beregnet at fem timer gratis SFO vil gi foreldrene 655 koner lavere regning i måneden og 7.200 koner mindre i året til neste år.

Avviser plan om heldagsskole

Solberg avviser at opptrappingen er første skritt mot å innføre en obligatorisk heldagsskole i barneskolen, og han understreker at tilbudet er frivillig.

– Det vi mest av alt er opptatt av, er å gi barna et godt helhetlig tilbud, ikke at det skal være tvang eller forlenget skoledag. Vi vil at skolefritidsordningens egenart skal dyrkes med lek, aktiviteter og leksehjelp, sier han.

Ap ønsker også et kompetanseløft for SFO-ansatte, og vil sette av 50 millioner kroner i førsteårskostnad til 1.000 nye fagskoleplasser til neste år.

– Det kan gi rom fra at flere barne- og ungdomsarbeidere og andre fagarbeidere i SFO kan ta fagskoleutdanning, sier Tvedt.

PS! Du leser nå en åpen artikkel. For å få tilgang til alt innhold fra Dagsavisen, se våre abonnementstilbud her.

Mer fra Dagsavisen