Innenriks

Etterlyser strakstiltak for å redde norske bedrifter

– Om ikke store deler av norsk næringsliv skal gå over ende, trenger vi kraftige tiltak som iverksettes umiddelbart, sier Virke-direktør Ivar Horneland Kristensen.

Virke har gjennomført en medlemsundersøkelse blant bedriftene som arbeidsgiverforeningen organiserer. Av undersøkelsen går det går fram at 46 prosent av virksomhetene opplever nedgang i etterspørselen.

− Det er viktig at norske forbrukere og virksomheter følger rådene fra lokale og nasjonale myndigheter for å begrense smittespredningen av koronaviruset. I tillegg til smittevernsdugnaden har vi også en dugnad for å unngå massekonkurser i norsk næringsliv, uttaler Horneland Kristensen i en pressemelding.

Virke-direktøren beskriver situasjonen som kritisk for handelsbransjen, rådgivningsbransjen og kultur- og reiselivsbransen.

Les også: Så lang tid går det fra korona-smitte til symptomer i gjennomsnitt

Permitteringer

Av undersøkelsen går det fram at én av tre bedrifter vurderer nå permitteringer.

− Virksomhetene trenger at staten dekker lønnskostnadene ved permittering fra dag én. Medlemmene våre rapporterer at dette, og tilbakebetaling av innbetalt selskapsskatt for 2018 og 2019 er tiltak som treffer godt, sier Horneland Kristensen og legger til:

− Tiltakene må iverksettes straks. Endringene i permitteringsregelverket må vedtas av Stortinget, men de har møtefri dag fredag, når regjeringen har varslet at de vil legge fram tiltakene. Vi ber regjeringen og Stortinget om å få iverksatt tiltakene så fort som mulig.

–  Situasjonen endrer seg time for time

Virke organiserer totalt 24.000 bedrifter innenfor handels- og tjenestenæringen.

– Situasjonen utvikler seg time for time, så vi forventer at stadig flere bedrifter vil merke effektene utover dagen. Raske tiltak er nødvendig. Myndighetene, bedriftene og forbrukerne må bidra. Et tiltak som næringsdrivende kan gjøre seg imellom, er at utleiere og butikker samarbeider om reduserte åpningstider og leie under denne nasjonale dugnaden.

Les også: Varsler kaos på intensivavdelingene: – Vi står overfor en alvorlig bemanningskrise

Mer fra Dagsavisen